Dodik: Rezolucija je pokušaj Njemačke da opere svoju istoriju

Srna
Dodik: Rezolucija je pokušaj Njemačke da opere svoju istoriju

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici pokušaj Njemačke da opere svoju strašnu istoriju o nekoliko genocida u Evropi, uključujući i onaj nad Srbima, te istakao da se, na osnovu današnjeg glasanja u Generlanoj skupštini, može ocijeniti da je ovaj dokument propao, barem prema zapadnim demokratskim prinicipima.

"Nas uče upravo ti sa Zapada da je demokratska većina natpolovična od ukupnog broja. Gdje vam je natpolovična većina od ukupnog broja? Je li imate to? Nemate. Što lažete?", upitao je Dodik i dodao da je glasanje lažno kao i priča o genocidu u Srebrenici.

Dodik je naglasio da se u Generalnoj skupštini UN pokazalo da je naspram 84 zemlje koje su bile za rezoluciju, a blizu 110 onih koje su protiv, uzdržane ili nisu glasale.

Ocijenivši da će Amerika reći da je ovo dovoljno da rezolucija prođe, Dodik je upitao po kom to principu?

"Bez obzira šta će sad reći, a reći će što govore uvijek, kao što su rekli na sjeveru Kosova kada izađe tri odsto stanovništva da su dobri izbori. To kaže Zapad. A običan demokratski broj kaže da im je propala rezolucija i da ovo nije podržala organizacija koja se zove UN", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je ukazao da je rezolucija o Srebrenici pokušaj Njemačke da opere svoju strašnu istoriju o nekoliko genocida u Evropi, uključujući i nad Srbima, kao u Africi, gdje su u Namibiji ubili 98 odsto stanovništva.

"Htjeli da dokažu da nisu zlotvori, već da su neki drugi", konstatovao je Dodik.

Kada je riječ o glasanju u Generalnoj skupštini UN, Dodik je napomenuo da oni koji podržavaju dokument nemaju većinu, bar što se tiče demokratskog svijeta.

Dodik: Za demokratski svijet rezolucija je propala

"Oni nemaju većinu, ona je apsolutno nedostatna i to je propala stvar. Ne bih se ponosio da sam na njihovom mjestu. Izgubiti u Generalnoj skupštini UN nešto što ste nekoliko mjeseci pripremali da bi diskvalifikovali Srbi u cjelini, poraz je za njih", poručio je Dodik.

Navodeći da je Vlada Republike Srpske pokrenula pitanje mirnog razdruživanja, Dodik je ponovio da, nakon ovakvog pokušaja nametanja istorijske i moralne diskvalifikacije, Srpska nema razloga da ostane sa zagovaračima rezulucije u bilo kakvoj zajednici.

"Najbolje da smo dobre komšije", konstatovao je Dodik.

On je rekao da i novoizgrađeno pozorište u Istočnom Sarajevu, koje je danas obišao, predstavlja jedan od dokaza suverenosti i sposobnosti, želje i volje Republike Srpske i srpskog naroda da se distancira, i to upravo na mjestu je linija razgraničenja između entieta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana