Dodik: Preispitati sve što je dograđeno u Dejtonski sporazum

Srna
Dodik: Preispitati sve što je dograđeno u Dejtonski sporazum

Srebrenica - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Dejtonski sporazum najbolje što se dogodilo BiH, te da je taj sporazum ušao u fazu kada se mora preispitati ono što je dograđeno u njemu.

Dodik je poručio da je krajnje vrijeme da se u BiH sjedne i napravi realno moguće, da se uvaži interes sva tri naroda i onih koji žive u BiH i da se zahvali strancima za njihov intervencionizam koji se u institucionalnom smislu nije pokazao kao najbolje rješenje.


Predsjednik Srpske je ocijenio da je međunarodni faktor BiH značajno pomogao i treba mu ostati zahvalan, ali da je krajnje vrijeme da stranci odu iz Ustavnog suda BiH i mikroodlučivanja u BiH i njenim institucijama.

On je ocijenio da je nemoguće da u trenutnim ekonomskim okolnostima dominantnu ulogu u vladanju Centralnom bankom BiH i dalje imaju stranci, bez obzira na to što ih formalno tu nema, ali svi znaju na koji način se tu vlada.

"Možda je bilo razumno da imate pet odsto veću podlogu za emisiju KM 1996., 1997. ili 1998. godine kada je to bilo veoma nestabilno, a sada je ovo pogubno za BiH. Višak sredstava deponovan kao podloga za emisiju KM kreće se od 300 do 500 miliona evra, što znači da se ovdje sa pokrićem može emitovati do milijardu KM", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi deficiti javnih računa u BiH ne iznose milijardu KM, a ta sredstva stoje deponovana kod neke evropske banke, dok u BiH nema mogućnosti za intervenciju.

Dodik tvrdi da Centralna banka BiH mora biti emisiona banka i do tog dogovora mora doći u BiH, iako taj dogovor ne dozvoljavaju stranci koji žele da stanje ostane nepromijenjeno.

On je ocijenio da odnos KM prema evru pogoduje samo uvoznicima i uvozu u BiH, dok je destimulativan za domaću proizvodnju i ne dozvoljava realnu proizvodnju.

Predsjednik Srpske rekao je da neko u BiH treba inicirati sastanak na kojem će se ovo riješiti, kao i da je sam spreman da ga inicira, ali želi dogovor domaćih subjekata na tu temu.

"Dejtonski sporazum je ušao u fazu kada se mora preispitati ono što je dograđeno u njemu. Nisu sve stvari bile loše u radu visokog predstavnika, ali je bilo mnogo voluntarizma, nametanja i kršenja propisa", ocijenio je Dodik.

On je poručio da je vrijeme da visoki predstavnik ode iz BiH i da BiH dogovorom vlastitih subjekta preuzme svoju sudbinu, jer će u suprotnom ostati nikada dovršena zemlja, nesposobna, nedorečena i smučiće se svima koji u njoj žive.

"Dejtonski sporazum je nasiljem visokih predstavnika mijenjan bez volje i predviđene procedure entiteta. Nezadovoljni smo svim otetim nadležnostima koje su prenesene na nivo BiH i tražimo raspravu o tome da se sve vidi", rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

On je pojasnio da bez obzira na priču kako je prenos nadležnosti potvrdio parlament BiH, to nije ustavno, jer je potrebno da postoji sporazum dva entiteta da bi nešto moglo da bude usvojeno te vrste, što nije nadležnost BiH.

"Nismo protiv toga da neki oblik suda i tužilaštva ostane na nivou BiH, ali jesmo protiv ovog Suda i Tužilaštva BiH i borićemo se protiv njih. To je dekadencija Dejtonskog sporazuma, eksperimenata stranaca koji su ovdje podjednako ponižavali i Srbe i Hrvate i Bošnjake stvarajući hibridne institucije od kojih ništa nismo imali", smatra Dodik.

U ponedjeljak, 21. novembra, obilježava se 21 godina od potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je prekinut rat u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana