Dodik: Otete nadležnosti uskladiti sa Dejtonskim sporazumom

Srna
Dodik: Otete nadležnosti uskladiti sa Dejtonskim sporazumom

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska podržava izvorni Dejtonski sporazum koji je donio mir i koji funkcioniše dvije decenije, te naglasio da će tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i prenesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom.

Dodik je istakao da Srpska podržava Dejton sa "stanovišta slova, a ne duha tog sporazuma", te da je zaustavila ekspanziju i veoma "kancerogeno" širenje teorije o duhu Dejtonskog sporazuma.


"Uspijevamo vratiti poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma u BiH i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična djela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će Srpska ostati privržena tome da je formiranje BiH kao konfederalno-federalne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda omogućilo da ta zemlja stupi u mirovnu fazu.

"Nikada nećemo dozvoliti da razni međunarodni mešetari nametnu priču o duhu Dejtona koja je koštala srpski narod mnogo. Naša politika podrazumijeva da prvo zaustavimo te transfere i onemogućimo zloupotrebe Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

On je naveo da će Srpska tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i odnesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom.

"Svako kršenje Dejtona za nas je apsolutno neprihvatljivo. Došlo je vrijeme da se na demokratski način sve uredi. Dejtonski sporazum je uredio da BiH može samo da se kreće u skladu sa sporazumom dva entiteta, što mora biti ustavni osnov za svako rješenje. Sve ostalo je neustavno, od suda, tužilaštva i mnogo čega", rekao je Dodik.

On je naveo da su neustavne stvari u BiH odraz nasilja međunarodne zajednice i pohlepe bošnjačke političke elite, koja je bila spremna da sve učini da devastira Srpsku.

"To podrazumijeva da iz Ustavnog suda odu strane sudije i mnogo šta što ćemo pokušati u narednom vremenu", najavio je Dodik.

Dodik je rekao da je Dejtonski sporazum kontinuitet međunarodnog subjektiviteta Republike Srpske, koja je u taj sporazum unijela svoju teritoriju i efikasnu vlast.

"Činjenicom da smo potpisali sve anekse tog sporazuma mi smo ključni faktor tog sporazuma", zaključio je Dodik.

SDS se zadržava na dramatično poraženim političkim temama

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da "galama koju posljednje vrijeme pravi SDS govori o njihovoj političkoj nedoraslosti, izgubljenosti i zadržavanju na temama koje su dramatično poražene na lokalnim izborima prije mjesec dana".
Dodik je novinarima rekao da je prirodno da u SDS-u žele da taj poraz zaborave, misleći da ako su izabrali Vukotu Govedaricu za predsjednika stranke da se sve promijenilo i da im je "nešto krenulo".

Objašnjavajući zašto je ranije Govedaricu nazvao "naš čovjek", Dodik je naveo da je to učinio upravo jer lider SDS-a "radi gluposti koje radi".

"Samo takav predsjednik nama može doprinijeti da smo nezaobilazni i jedini koji smo ispravni ovdje. On to fenomenalno radi i pozivam ga da nastavi tim putem", poručio je Dodik.

On je dodao da je Govedarica "odličan izbor" koji će pokazati kako "nesposoban, nedorečen i neizgrađen političar može da pomogne drugima, a ne svojoj partiji".

Dodik je rekao da se nadao da će sa promjenama u SDS-u doći do promjena nekih politika, kao i da će sa rukovodstvom te stranke moći razgovarati o svim globalnim pitanjima, među kojima je odnos sa Kinom.

"Srpska treba da ima konsenzus i o tom pitanju, kao i o odnosima na nivou Evropske unije i SAD. Mi nismo uspjeli da obezbijedimo taj razgovor", rekao je Dodik.

On je naveo da se SDS-ova priča o kriminalizaciji Srpske i tome kako će oni "sve srediti" kada dođu u Sarajevo pokazala kao velika laž Mladena Bosića, koju sada prihvata i Govedarica.

Komentarišući to što mu je Goveradica poslao pa povukao poziv na obilježavanje 21 godine od Dejtona, Dodik je ocijenio da je to veoma nedoraslo.

Dodik je ocijenio da postoji nedosljednost u odlukama SDS-a, jer se desilo da dva-tri dana nakon poziva predstavnika SDS-a na prekid saradnje sa SNSD-om, poslanici SDS-a u Skupštini distrikta Brčko glasaju za kandidata SNSD-a za gradonačelnika tog grada Sinišu Milića.

On je ocijenio da SDS nema ništa sa Dejtonskim sporazumom, jer je njega potpisala Srpska, a ne ta stranka.

"Jeste SDS tada bila u vlasti, ali se zna i da su bile velike i teške političke rasprave u okviru te stranke. Samo su autoritet koji je tada imao Radovan Karadžić i koji je imala Srbija omogućili da Dejtonski sporazum preživi od SDS-a", objasnio je Dodik.

On je dodao da je bio prvi koji je govorio da Dejton treba prihvatiti bez obzira na mnoge manjkavosti.

"Samo odlučnom borbom koju vodimo možemo da očuvamo našu autonomiju i mi to pokazujemo pragmatično", rekao je Dodik.

On kaže da je period od 2000. do 2005. godine pokazao kako Srpska ne smije da se ponaša.

"Tada je upravo današnja opozicija bila na vlasti. Prenijela je sve i pustila sve što je moglo. To što se ponekad pozivaju da je tu bio SNSD, ja i danas smatram i smatrao sam da i opozicija mora biti uključena na ključnim pitanjima", rekao je Dodik.

On kaže da je bio spreman da se uključi, ali njegova odluka nije nikada bila nametnuta vlastima tog vremena u Srpskoj, nego iz potrebe za konsenzusom.

"I kada se oko nečega nismo slagali, mi smo željeli da kažemo da smo jedinstveni. Vlast je ta koja odlučuje", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana