Dodik: Odbrana Sarajevsko-romanijske regije odredila dalju sudbinu cijele Srpske

Srna
Dodik: Odbrana Sarajevsko-romanijske regije odredila dalju sudbinu cijele Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je odbrana Sarajevsko-romanijske regije jedna od najvažnijih bitaka u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, koja je odredila dalju sudbinu ne samo ove regije, već i cijele Republike Srpske.

-Zato ne kažemo uzalud da je Sarajevsko-romanijska regija bedem odbrane srpskog naroda i Republike Srpske. Kako početkom 1992. godine, tako i danas, 30 godina nakon građanskog rata u BiH, ova regija i grad Istočno Sarajevo su od strateškog značaja za Republiku Srpsku i njihova uloga je od velike važnosti za sve nas u Srpskoj - naglasio je predsjednik Dodik za Srnu povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Dodao je da je narod Sarajevsko-romanijske regije podnio najveću žrtvu u proteklom ratu i da se slobodno može reći da su ta regija i njen narod simboli patriotizma, hrabrosti, junaštva i herojske borbe, ali i simbol velike žrtve koja nije nimalo zanemariva i kao takva ne smije biti nikada zaboravljena.

Dodik je istakao da je zahvaljujući pripadnicima Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji je brojao oko 20.000 boraca, odbijeno 35 ofanziva takozvane Armije BiH, a jedna od najtežih, najizazovnijih, ali i najslavnijih bitaka izvedena je polovinom juna 1995. godine kada su mislimani izvršili napad sa namjerom da presijeku teritoriju Republike Srpske i zauzmu veliki dio srpske zemlje.

-Pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom cijelog rata branili su svoja ognjišta, djecu, žene i starce pred najezdom razularenih pripadnika takozvane Armije BiH koji su kidisali na sve što je srpsko. Hrabri pripadnici ovog korpusa branili su svaki pedalj srpske zemlje, spriječivši tako zle namjere neprijateljskih snaga, braneći životima svaki milimetar svoje otadžbine - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je 16. jun veoma važan datum u odbrani srpskih položaja na sarajevskom ratištu koji su gotovo svakodnevno bili izloženi žestokim napadima muslimanskih formacija na svim frontovima.

Napominje da je na današnji dan 1992. godine u akciji srpskih boraca uspostavljanja saobraćajna komunikacija Lukavica - Pale koja je omogućila redovno snabdijevanje potrebnim namirnicama i sanitetskim materijalom stanovnika srpskih naselja Grbavice, Lukavice i Srpske Ilidže, te brži preveoz ranjenih boraca u bolnicu Koran na Pale ili dalje prema Srbiji.

Prema njegovim riječima, na početku rata muslimanske paravojne jedinice zauzele su značajne kote na dijelu puta Lukavica - Pale, te je civilno rukovodstvo tadašnje opštine Srpsko Novo Sarajevo odlučilo da se krene u oslobađanje dijela ove veoma važne putne komunikacije.

Borbe su vođene cijeli dan, a u večernjim časovima srpske jedinice, koje su činili mještani i protjerani Srbi iz Sarajeva, naveo je Dodik, potisnule su neprijatelja i ovladale putnom komunikacijom i počeli sa utvrđivanjem položaja.

-Zato ću uvijek reći da su Sarajevsko-romanijska regija i Istočno Sarajevo bedem odbrane i kolijevka Republike Srpske. Zajedno su rasli, razvijali se, gradili i uzdizali iz pepela. Ova regija je zavjet srpskim borcima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.Sarajevsko-romanijski korpus branio je i odbranio veliki dio srpske teritorije, ali je, nažalost, veliki dio iako odbranjen u ratu, u miru pripao FBiH. Hrabri narod Sarajevsko-romanijske regije bio je svjestan žrtve koju su podnijeli, ali su se svjesno svega odrekli, i imanja i kuća, da bi sačuvali svoju otadžbinu, znajući da bez nje nema ni slobode, ni budućnosti. Danas su svoj novi dom naši u gradu Istočno Sarajevo i njegovih šest opština - istakao je Dodik.

On je naglasio da današnje i buduće generacije nikada ne smiju da zaborave da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu ove regije život dalo više od 4.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa, dok ih je oko 10.000 ranjeno.

Predsjednik Srpske je rekao da o stradnju naroda ove regije danas svjedoči i Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, koji je izgrađen kao vječni pomen i zavjet srpskim junacima, na čijim su unutrašnjim zidovima ispisana njihova imena.

-Danas nas u Sarajevu nazivaju genocidnim narodom, po ambasadama ispisuju uvredljive grafite, predstavljajući samo svoje žrtva žrtvama proteklog rata, ponižavajući tuđe. Samo na ovom području, nedaleko od Sarajeva, ubijeno je više od 4.000 pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa. Prevelika je naša žrtva bila kroz cijelu istoriju da bi danas dozvolili da nas neko naziva genocidnim i nikada to nećemo dozvoliti. Mi se ne igramo žrtvama, ne falsifikujemo podatke, već samo poštujemo svoje i tražimo i od drugih da to poštuju, kao što i mi poštujemo njihova stradanja. Zato ne smijemo dozvoliti da i jedna srpska žrtva padne u zaborav. Naša je dužnost i obaveza, kao i svih budućih pokoljenja da čuvamo uspomenu na njih - istakao je Dodik.

On je poručio da nam se nikada više ne smije ponoviti Stari Brod i Garavice, mnogobrojne masovne grobnice, jame i srpska stratišta za koja nismo ni znali, a koje su komunisti vješto krili i zataškavali.

-Svaka žrtva ima svoje ime, i svakoj od žrtavama dugujemo zahvalnost za slobodu koju danas imamo u svojoj otadžbini, u svojoj Republici Srpskoj - naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana