Dodik očekuje dvotrećinsku podršku u NSRS: Opozicija ne razumije procese

Srna
Dodik očekuje dvotrećinsku podršku u NSRS: Opozicija ne razumije procese

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini Srpske Deklaracije sa Svesrpskog sabora u Beogradu.

On je dodao da bi nakon toga Vlada Srpske trebala da napravi operativni plan za realizaciju svih tačaka.

"To je jedan od najsveobuhvatnijih i najozbiljnijih političkih dokumenata srpskog naroda u posljednjem vijeku. To je nešto što je definitivno pokazalo na koji način se trebamo kretati", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je rekao da su pojedini predstavnici opozicije u Srpskoj zlonamjerno tumačili pojedine odredbe Deklaracije.

"Da li će neko biti `za` ili protiv to nije važno. Pojedini su slagali brojne materijalne činjenice. Republika Srpska je samo pridodala svojim svetkovinama i Dan državnosti, 15. februara, a 9. januar ostaje kao Dan Republike Srpske. On se i do sada tako proslavljao, što piše i u zakonu", naveo je Dodik.

On je pojasnio da Republika Srpska nije imala Dan državnosti i da to nije nikakva zamjena, već da je riječ samo o dodatnom prazniku sa suštinskim određenjem za Republiku Srpsku.

"Republika Srpska je država, Republika Srpska tako živi i kreće se svojim putem stabilizacije kao države. To je ono što je najvažnije", poručio je Dodik.

On je rekao da je manje važno kako će to tumačiti neki medij ili "lažljiva opozicija", i to uporedio sa vokabularom koji se može čuti iz Sarajeva.

"To možemo čuti od bošnjačkih medija ili stranaca koji pokušavaju da to komentarišu. Ništa novo. Ponosan sam na to što sam imao priliku da kao predsjednik Republike Srpske budem dio tima koji je napravio ovu deklaraciju i napisao zaključke", istakao je Dodik.

Komentarišući navode pojedinih predstavnika opozicije da se ukida 9. januar, Dodik je rekao da je svaka priča o tome suvišna.

"Konja možeš dovesti pred rijeku da se napije vode, ali ako neće da pije, džaba si ga dovodio. Tako i za ovo. Uzmite i pročitajte Deklaraciju. Ko je ukinuo nešto? Da bi se nešto ukinulo, mora se ići pred parlament i ukinuti Zakon o Danu Republike, a to se neće desiti", poručio je Dodik.

Dodao je rekao da laž ne može da bude politika i da će propasti takvi pokušaji, jer takvo djelovanje nije održivo.

"Više sam razočaran zbog onih koji na takav način posmatraju i žele da naprave neku platformu i da već ubijeđene protivnike Srpske i vlasti ubijede dodatno da je još nešto crno", istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da se o nastavku proslave 9. januara govori i u tački 29 Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru.

"Veoma je teško komentarisati laž. Jasno piše da se 9. januar obilježava i niko ga nije ukinuo", naglasio je Dodik.

On je istakao da opozicioni predstavnici u Srpskoj ne razumiju procese i da saopštenja političkim strankama, SDS-u i PDP-u, pišu vlasnici pojedinih medija.

Srbi neće ćutati na Helezove prijetnje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da, koliki god cirkusant bio (ministar odbrane u Savjetu ministara) Zukan Helez, njegove posljednje prijetnje upućene Srbima i Republici Srpskoj govore kakvu su sudbinu bošnjački političari namijenili nama Srbima, ali da Srbi na to neće ćutati.

"Davno je rečeno - `što trijezan misli, to pijan govori`, a Helez je sve rekao. Njegova ratnohuškačka, šovinistička retorika, mržnja prema svemu srpskom, kulminacija je destruktivne bošnjačke politike. Prijetnje ratom i uništenje Srba su vrhunac kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i najveća prijetnja miru od njegovog potpisivanja do danas", naveo je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

On je naglasio da je 30 godina Republika Srpska davala šansu BiH, 30 godina su Bošnjaci samo nastojali da unište Republiku Srpsku i od BiH naprave islamsku državu.

"Ako je Zapad sve vrijeme okretao glavu od te činjenice, vjerujem da će poslije istupa Zukana Heleza konačno progledati", istakao je Dodik.

On je rekao i da, kao što je Alija Izetbegović 1992. na pruženu ruku Srbije odgovorio ratom, tako i danas Helez na poruke mira, tolerancije, saradnje Srbije i Republike Srpske odgovara prizivanjem rata.

"Sramota je ćutanje Marfija, Šmita i ostalih, uvijek spremnih da reaguju na sve. Sramota je ćutanje političara iz Sarajeva. Mi na ovo nećemo ćutati", poručio je Dodik.

Srpska zadržava odličnu saradnju sa brojnim zemljama

Dodik je rekao da Srpska zadržava odličan odnos sa Srbijom, Mađarskom, Rusijom, Azerbejdžanom, Kinom.

"Pokušavamo da napravimo određenu sponu na evropskoj sceni sa političkim partijama suverenističkog karaktera koje pokušavaju da unesu novu političku dimenziju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naveo da očekuje pobjedu Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima.

On je istakao da je Republika Srpska uspjela da ostane izvan priče o svrstavanju na jednu od strana u sukobu u Ukrajini i da nisu uvedene sankcije Ruskoj Federaciji. 

Spasovdan je praznik okupljanja

Predsjednik Srpske je poručio da je Spasovdan praznik okupljanja i izrazio zadovoljstvo što je današnjoj proslavi u Banjaluci prisustvovao veliki broj vjernika.

"To je dan kada se okupljamo i kada nam dolaze prijatelji. Ovo je krsna slava Hrama gdje sam ja kum", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon što je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji i Spasovdanskoj litiji.

Predsjednik Srpske je čestitao Srpskoj pravoslavnoj crkvi i gradu Banjaluka Spasovdan, kao i svim vjernicima koji obilježavaju ovaj praznik.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno grad Banjaluka i Parohija banjalučka.

Obilježavanje slave grada biće nastavljeno i u večernjim časovima, gdje će od 19.00 časova biti priređen poseban program pod nazivom "Spasovdansko veče - slava kroz tradiciju".

U 19.00 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održana revija pod nazivom "Umjetnost plavih niti" u organizaciji Udruženja žena "Duga", a od 19.30 časova biće priređen poseban program pod nazivom "Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana