Dodik: Ko bude dolazio na naše proslave, i mi ćemo ići na njegove

ATV
Dodik: Ko bude dolazio na naše proslave, i mi ćemo ići na njegove
Dodik: Ko bude dolazio na naše proslave, i mi ćemo ići na njegove

Mi ćemo doći na manifestacije koje organizuje Ambasada Austrije kada vi budete naši gosti na proslavi Dana Republike, poručuje to danas predsjednik Srpske austrijskom ambasadoru u BiH Martinu Pameru. Ko bude dolazio na naše proslave, i mi ćemo ići na njegove, kaže Dodik.

"Onaj ko dođe na dan Republike, naši predstavnici će ići na njihove pozive i njihove nacionalne praznike. Tako da ćemo uspostaviti taj reciprocitet, to je dio nove politike", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Sve je počelo nakon što je Milorad Dodik odbio sastanak sa Martinom Pamerom, uz obrazloženje da pristrasnim nastupima često izlazi iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time narušava saradnju. Na to je reagovao Pamer, i to pismom, koje nije poslao Dodiku već razaslao pojedinim medijima, a u kome je napisao da oni redovno gostuju na različitim manifestacijama u Srpskoj, a da predsjednik Srpske nikada nije bio na manifestacijama koje je organizovala austrijska ambasada. Nije stalo samo na tome. Udarilo se i po politici. 

"Vaša retorika i Vaše dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito i kod potencijalnih austrijskih investitora. Moram skrenuti pažnju i na Vaše besprimjerene napade u prošlosti na predstavnike i drugih država u BiH, kao npr. SAD-a ili Francuske, koji štete kako ugledu države BiH, tako i ugledu entiteta Republika Srpska", istakao je Palmer.

Sve ovo dokazuje da Martin Pamer nije dobar diplomata, piše u Dodikovom pismu koje je poslao direktno ambasadoru. Jasno mu poručuje kako smatra da favorizuje bošnjačku politiku, čime je, piše Dodik, Austriju lišio objektivnog uticaja.

"Vi se u pismu meni ne obraćate kao diplomata, već kao akter unutrašnje političke scene u BiH, koristeći gotovo isti rječnik i kvalifikacije koje koriste moji politički protivnici. Jedan diplomata od ugleda to sebi nikada ne bi smio dozvoliti", istakao je Dodik.

"Republika Srpska izražava puno poštovanje prema Austriji, sa kojom želi da unapređuje odnose u svakom pogledu, a austrijski ambasador u BiH je nepotrebna prepreka na putu te saradnje", piše, između ostalog, Dodik. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana