Dodik: BiH treba da uputi izvinjenje Srbiji

Srna
Dodik: BiH treba da uputi izvinjenje Srbiji

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da ova stranka traži da BiH putem zajedničkih institucija uputi izvinjenje državi Srbiji zbog lažnog optuživanja.


Dodik je istakao da će poslanički klub SNSD-a tražiti u Narodnoj skupštini Republike Srpske od predstavnika u zajedničkim institucijama da redefinišu svoje ponašanje u zajedničkim organima, da u njima ne odlučju i da se iz njih povuku, sve dok se na dnevni red ne stave važna pitanja za BiH, kao što je jačanje evropskog puta BiH putem afirmacije mehanizma koordinacije u organizacionom i proceduralnom smislu.

"Poslije potpisanog ugovora o mehanizmu koordinacije, nije bilo nikakvih aktivnosti na tom planu, što govori o tome da to neko želi da zaobiđe. Upozoravamo da nema evropskog puta bez utvrđivanja mehanizma koordinacije kako je to utvrđeno ugovorom", pojasnio je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a u Banjaluci.

On je istakao da SNSD smatra da treba reafirmisati i ispuniti uslove koji su predviđeni sporazumom sa MMF-om, napominjući da je Republika Srpska ispunila sve svoje obaveze, za razliku od FBiH i zajedničkih institucija i da to može dovesti do problema u ukupnom funkcionisanju u BiH.

Dodik je rekao da SNSD smatra da je neprihvatljivo da se pitanje vojne imovine na nivou BiH rješava kako je to sada usmjereno, putem navodnih odluka Suda BiH, koji nije nadležan za to.

"Put kako se pitanje vojne imovine rješava u BiH predviđen je aktima visokog predstavnika kada je on odlučivao da interveniše u toj oblasti. Mi tražimo da se vrati na taj nivo, te da se poštuje sporazum političkih lidera BiH koji je potpisan prije nekoliko godina u Banjaluci", dodao je Dodik.

On je poručio da je za SNSD neprihvatljivo da to bude na način na koji pokušavaju da riješe u Sarajevu.

"Ovo su naši definitivni zahtjevi koje treba ispostaviti na zajednički nivo odlučivanja i odlučivanja u zajedničkim institucijama", naglasio je Dodik.

On je pozvao na jedinstvo, ističući da SNSD hoće da se jasno zna da je Narodna skupština mjesto gdje se utvrđuju i definišu interesi Republike Srpske i da se ti interesi moraju poštovati.

"Ranije ocjene o tome da Republika Srpska nije to mjesto i da to nije obavezujuće za neke koji rade u zajedničkim institucijama mora biti odbačeno prije bilo kakvog odlučivanja u Narodnoj skupštini o tome. Smatram da je ovo prilika da svi predstavnici iz Republike Srpske, i oni koji vrše vlasti u Republici i zajedničkim institucijama iskažu svoje jedinstvo u činjenici da je Narodna skupština mjesto donošenja odluke i utvrđivanja interesa", poručio je lider SNSD-a.

On je pozvao sve da bez oklijevanja i odugovačenja pristupe utvrđivanju jedinstvene politike.

"SNSD smatra da je bilo i jačih kriza u BiH, kao što intervencionizam međunarodne zajenjndice, Butmirski proces, reforma policije, i to su bili ozbiljni pritisci na Republiku Srpsku", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je ova kriza nova po tome što se na bezočan način krše institucije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana