Đurić: Konakovićeve poruke pomogle Srbiji da dokaže svrhu rezolucije

GS
Đurić: Konakovićeve poruke pomogle Srbiji da dokaže svrhu rezolucije

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je da je zahvalan ministru spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedinu Konakoviću zbog njegove izjave da je rezolucija o Srebrenici šansa za Sarajevo da obnovi tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde i zatraži ratnu odštetu.

Đurić je objasnio da je ta Konakovićeva izjava mnogo pomogla Srbiji da u UN obrazloži svoju poziciju u vezi sa rezolucijom o Srebrenici.

- Zahvaljujući Konakovićevoj izjavi svima smo mogli da dokažemo da ovde nije riječ ni o kakvom pomirenju i poštovanju prema žrtvama, već o pokušaju da se srpski narod označi kao genocidan i da se od Srbije iznudi ratna odšteta - izjavio je Đurić za TV Hepi.

On je napomenuo da je Srbija, zahvaljujući izjavi Konakovića, mogla da dokaže da je riječ o političkoj osveti s ciljem poniženja, žigosanja i kažnjavanja cijelog srpskog naroda.

Đurić je rekao da mu je, s druge strane, žao zbog takve pozicije Sarajeva zato što smatra da dvije strane moraju da budu neuporedivo odgovornije u odnosu jednih prema drugima baš zato što predstavljaju različite narode, odnosno narode različitih vjeroispovijesti i različitih identiteta.

- Moramo da pokažemo neuporedivo više poštovanja jednih prema drugima. U tom međusobnom odnosu Srbija želi da razvija kvalitetne odnose sa svim zemljama u regionu, jer želi da se pokaže kao iskreni prijatelj, baš kao što se pokazalo za vreme pandemije, kada smo prvi isporučivali vakcine zemljama u regionu - naveo je Đurić.

On je ukazao da je jedan od ciljeva rezolucije o Srebrenici bio pokušaj da se Srbija natjera da prestane da vodi samostalnu spoljnu politiku i da počne da sprovodi takvu politiku koju će kreirati drugi.

- Pošto mi na to ne pristajemo, bićemo i dalje na meti i optuživaće nas da smo autoritarni i oni koji gledaju u prošlost, iako predlagači Rezolucije pokušavaju da nas vrate gotovo tri decenije u prošlost - rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana