Đokić: Počinje plaćanje naknada od Bilećkog jezera opštini Nikšić

Srna
Đokić: Počinje plaćanje naknada od Bilećkog jezera opštini Nikšić

TREBINj - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je na sastanku u Trebinju sa predstavnicima Crne Gore dogovoreno da će se u ovoj godini izvršiti obračun naknada opštini Nikšić za potopljeno zemljište od Bilećkog jezera koje se odnosi na područje te opštine.

"Obveznik plaćanja su `Hidroelektrane na Trebišnjici`", rekao je Đokić nakon sastanka u Trebinju sa crnogorskim ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem i rukovodstvima elektroprivreda Srpske i Crne Gore.

Đokić je istakao da je na taj način riješeno dugo godina otvoreno pitanje o definisanju naknade za potopljeno zemljište za područje opštine Nikšić.

"Vratili smo se na pozicije koje su postojale u nekom ranijem periodu kada je ta naknada bila uredno plaćena u korist opština Bileća, Trebinje i Nikšić", rekao je Đokić i dodao da će se poslije nastaviti sa plaćanjem tih naknada.

On je naveo da je ovo izuzetno važna poruka o spremnosti za rješavanje pitanja između Srpske i Crne Gore i u regionu.

Đokić je rekao da je na sastanku u "Elektroprivredi Republike Srpske" danas dogovoreno i osnivanje novog zajedničkog radnog tijela koje će brzo profunkcionisati, a u kome će stručnjaci iz te oblasti raditi na unapređenju energetske saradnje Srpske i Crne Gore i na planovima realizacije novih energetskih projekata.

Usaglašeno je i osnivanje energetskog komiteta Srpske i Crne Gore za sve oblasti energetike, poput onog koje postoji i sa Srbijom, dodao je Đokić.

On je istakao da je sastanak u Trebinju veoma značajan i uslijedio je nakon prethodnih međudržavnih sastanaka o unapređenju u oblasti energetike između Republike Srpske i Crne Gore, što je od zajedničkog interesa jer je saradnja ključna za stabilnost u regionu.

"Detaljno smo analizirali pravne pozicije Srpske i susjednih država u oblasti energetike. Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH je definisano da su sva ta pitanja u nadležnosti entiteta", rekao je Đokić i dodao da Srpska može da pregovara o tim pitanjima sa Crnom Gorom i obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana