Đokić: Najava defilea u Brčkom - gruba provokacija

G.S.
Đokić: Najava defilea u Brčkom - gruba provokacija

BEOGRAD - Najavljeni defile Bošnjaka u Brčkom povodom 1. marta predstavlja grubu provokaciju i udar na stabilnost u distriktu, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je napomenuo da 1. mart izaziva vrlo ružna osjećanja kod Srba, a da je Brčko distrikt zasnovan na ideji tolerancije i suživota tri naroda, te da zbog toga najavljeni defile predstavlja “udar na stabilnost života”.

On smatra da je odluka o organizovanju defilea u Brčkom jako štetan i pogrešan politički čin “bez obzira od koga je došao, ko ga podstiče i ko će ga organizovati”.

Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske (VRS) poručilo je juče da očekuju da policija zabrani defile u Brčkom 1. marta jer bi dolazak sa obilježjima takozvane Armije BiH ugrozio međunacionalne odnose u gradu.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ.

Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana