Đokić: Na mitingu iskazati volju srpskog naroda, rezolucija neprihvatljiva

Srna
Foto: G.S.

BANJALUKA - Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da je narodni miting, koji je zakazan za četvrtak 18. aprila, važan izraz volje srpskog naroda koji ne želi da mu se nametne kvalifikacija genocidnog, te naglasio da su Srbi ti koji su u prošlosti stradali za slobodu.

”Genocid je načinjen na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu nad Srbima, i tako se može okvalifikovati, što do sada nije urađeno”, istakao je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN, Đokić kaže da je namjera da bi se prikrio zločin nad Srbima u Jasenovcu, i to u vrijeme kada se obilježava 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša iz jednog od najvećih koncentracionih logora u kojem je ubijeno više od 700.000 ljudi.

“O tome Evropa ćuti, da ne bi tih dana govorili o stradanjima u Jasenovcu. Mi iz tog razloga pozivamo građane da prepoznaju ovaj trenutak i da to bude izraz volje srpskog naroda. Mi smo slobodarski narod koji je u svojoj istoriji stradao za svoju i slobodu drugih naroda, s kojim živimo danas”, istakao je Đokić.

On je naveo da postoji spremnost pojedinih dražava da odbace ovakvu rezoluciju, istakavši da je Srbija u tome odigrala važnu ulogu.

“Velika je stvar što će biti veliki broj država koji ne podržavaju ovo. Srpski narod nije genocidan i nikada neće biti. Postoje pojedinci koji su činili zločine i oni su za to osuđeni. U Svijesti srpskog naroda nikada takva namjera nije postojala”, naveo je Đokić.

Đokić je istakao da će poslanici SP-a u Narodnoj skupštini podržati Izborni zakon Republike Srpske, jer kako ističe, to je i definisano Ustavom.

“Mi sada samo oblikujemo zakon, jer smo primorani zbog toga što se sa izbornim sistemom pokušava manipulisati na nivou BiH”, naglasio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana