Đaci naučeno ne znaju da primijene u praksi

Milijana Latinović
Đaci naučeno ne znaju da primijene u praksi

BANjALUKA - Primjena stečenog znanja i vještina u praksi slaba je tačka učenika u Republici Srpskoj i FBiH, što potvrđuju rezultati PISA testiranja prema kojima se BiH nalazi na samom dnu liste, u društvu Argentine i Perua.

Na listi 79 zemalja u kojima je lani obavljeno ovo testiranje BiH se našla na 62. mjestu, a od zemalja u regionu lošije je prošla jedino Sjeverna Makedonija.

Najveći međunarodni ispit prvi put je u aprilu prošle godine sproveden i u BiH, i to u  213 škola u BiH, od čega 70 u Srpskoj. Testove je radilo oko 7.000 petnaestogodišnjaka, uglavnom učenika završnog razreda osnovne, odnosno prvog razreda srednje škole. Testiranje, koje je trajalo 120 minuta, obavljeno je elektronski, a testovi su obuhvatali čitalačku i matematičku pismenost, te pismenost iz prirodnih nauka. Zadacima je prethodio uvodni test koji je zasnovan na stvarnoj situaciji iz života ili problemu, nakon čega su slijedila pitanja i zadaci.

Predstavljajući danas rezultate ovog testiranja, iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH su istakli da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen.

- Rezultati su pokazali da su đaci iz BiH podbacili na testu iz prirodnih nauka, dok su najbolji rezultat postigli iz matematike. Kada su u pitanju prirodne nauke, rezultati u BiH su lošiji i od Sjeverne Makedonije, koja je lošija od nas u drugim oblastima - istaknuto je na prezentaciji.

Prvo mjesto na ovoj svjetskoj listi zauzela je Kina, a u stopu je prati Singapur. SAD se nalaze na 13. poziciji, Ujedinjeno Kraljevstvo na 14, Njemačka na 20, Francuska na 23, a Rusija na 31. mjestu.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije Spasoje Vasiljević ističe za "Glas Srpske" da je, bez obzira na rezultat, dobro što je BiH obuhvaćena PISA testiranjem, te što su znanje i vještine naših đaka postali mjerljivi u odnosu na njihove vršnjake iz cijelog svijeta.

- Ovo testiranje je pokazalo da kod nas znanje učenika nije vezano za primjenu u svakodnevnom životu. Obrazovni sistemi zapadnih zemalja, koje su prve krenule u PISA testiranje, učenike bukvalno pripremaju za primjenu funkcionalnog znanja u životu. Ovi rezultati nisu za pohvalu i govore nam da učenici u osnovnim školama nisu na adekvatan način pripremljeni za srednjoškolsko obrazovanje i da u tom smislu treba raditi na promjeni i unapređenju obrazovanja - istakao je Vasiljević.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kazao je da nije zadovoljan činjenicom da nema preciznih rezultata za Srpsku.

- Ništa nam ne znači rezultat na nivou BiH, jer znamo da u zemlji postoji više obrazovnih sistema, na nivou entiteta i kantona, tako da ne znamo precizno šta treba da mijenjamo u našem obrazovnom sistemu - rekao je Damjanović za "Glas Srpske", naglasivši da će pokušati doći do podataka o rezultatima đaka iz RS, na osnovu kojih bi utvrdili mjere za poboljšanje i unapređenje obrazovnog sistema.

PISA je najveće svjetsko istraživanje u obrazovanju, u kojem je do sada učestvovalo više od milion učenika. Sprovodi se svake treće godine, pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju - OECD, počevši od 2000. godine. Mjeri funkcionalno znanje, vještine i kompetencije učenika, odnosno njihovu sposobnost za rješavanje problema, te ukazuje koliko je znanje koje učenici posjeduju primjenljivo u daljem životu.  Osim o znanju i vještinama učenika, PISA prikuplja podatke o individualnim, školskim i sistemskim faktorima koji imaju uticaj na postignuća učenika. Smatra se da je PISA "rudnik podataka" čija primjena može unaprijediti put ka budućnosti jedne zemlje.

Finansiranje

Za učestvovanje u PISA istraživanju potrebno je platiti ulaznicu, te podmiriti troškove sprovođenja. Preračunato na broj učenika kroz tri godine školovanja, BiH je za PISA 2018. izdvojila marku po učeniku. Najveći dio troškova podmiren je zahvaljujući podršci međunarodnih partnera.

*Rezultati PISA testiranja 2018. u regionu

21. Slovenija

29. Hrvatska

45. Srbija

52. Crna Gora

62. BiH

67. Sjeverna Makedonija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana