Direktori javnih preduzeća spremni da napuste fotelje

Marijana Miljić
Direktori javnih preduzeća spremni da napuste fotelje

Banjaluka - Direktori javnih preduzeća u RS nemaju ništa protiv toga da budu smijenjeni ako firme na čijem su čelu ovu godinu završe u minusu, ali uvjeravaju da će učiniti sve da se to ne desi.

U suprotnom, neki od njih najavljuju da će i sami podnijeti ostavke, a mnogi naglašavaju da bi pored njih iz fotelja trebalo da "leti" i kompletna uprava.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je u nedjelju da će biti smijenjeni svi direktori javnih preduzeća koja budu imala negativan poslovni rezultat na kraju godine, kao i oni koji ne poštuju odluke Vlade Srpske.

- To se odnosi na sve čelnike javnih preduzeća, bez obzira na to iz koje stranke dolaze - rekao je Dodik.

"Pošte RS" lani su dobro poslovale, ali su prvo polugodište ove godine završile u minusu od 1,08 miliona maraka, a u ovom preduzeću ističu da taj gubitak nije iz redovnog poslovanja već da je nastao zbog sudskih presuda, koje se vuku još iz 2005. godine.

- Poštovaćemo oluku predsjednika RS. Međutim, svi treba da imaju u vidu da javnim preduzećima upravljaju uprave, kao kolektivni organ. Za poslovanje nije odgovoran jedan čovjek, već kompletno rukovodstvo. Onda treba smijeniti sve, a ne samo direktora - kazala je direktorica "Pošta" Jasminka Krivokuća.

Sa njenim stavom slažu se i u "Šumama Srpske", gdje takođe ističu da za poslovanje odgovara kompletna uprava, a ne samo direktor.

- Nećemo godinu završiti u minusu. Ostvarićemo dobit i do deset miliona maraka. U svakom slučaju, podržavam najavu predsjednika. Budu li "Šume Srpske" poslovale negativno, neće biti potrebe da me smjenjuju, već ću sam podnijeti ostavku - kazao je direktor "Šuma RS" Risto Marić.

"Elektroprivreda RS" je 2016. godinu završila sa dobiti većom od pet miliona maraka, a od deset zavisnih preduzeća koja posluju u njenom sastavu jedino je Rudnik i termoelektrana "Gacko" lani ostvarila gubitak od 4,10 miliona KM.

- To je samo najava, ali smatram da svi čelnici javnih preduzeća koja posluju negativno, ako su razlozi za takav rezultat neopravdani, treba da budu smijenjeni. Mi očekujemo pozitivan rezultat i na kraju 2017. godine - kazao je direktor "Elektroprivrede RS" Željko Kovačević.

Dragan Savanović, vršilac dužnosti direktora "Željeznica RS", preduzeća koje godinama posluje sa gubitkom, juče nije odgovarao na naše pozive. Ovo preduzeće samo u prvoj polovini ove godine poslovalo je sa gubitkom od šest miliona KM.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS, pod čijim okriljem se nalazi najviše javnih preduzeća, ističu da je evidentno da će "Željeznice" i ovu godinu završiti sa minusom.

- Sva javna preduzeća koja su u našoj nadležnosti poslovala su pozitivno, osim "Željeznica". Takvo stanje je i sada. "Željeznice" smo izuzeli od smjena za prošlu godinu, jer su u procesu restrukturiranja i nadam se da će tako biti i ove godine. Očekujem da će sva ostala javna preduzeća iz naše nadležnosti poslovati pozitivno. Treba uvesti princip odgovornosti u rukovođenju preduzećima i na kraju godine analizirati stanje - kazao je ministar saobraćaj i veza RS Neđo Trninić.

Prošlu godinu u minusu je završio i Olimpijski centar "Jahorina", koji je nedavno dobio novog direktora Dejana Ljevnajića. On se juče nije javljao na telefon, a prilikom imenovanja na ovu funkciju kazao je da mu je cilj podizanje firme na stabilne noge. Komentar nismo uspjeli da dobijemo ni od čelnika javnih preduzeća "Autoputevi RS", "Putevi RS" i "Aerodromi RS".

Rezultat poslovanja javnih preduzeća u 2016. godini

"Elektroprivreda RS"          +5,17 miliona KM

"Šume Srpske"                      +4,80 miliona KM

"Aerodromi RS"                    + 290.000 KM

"Pošte Srpske"           + 25.537 km

"Željeznice RS"                    - 29,94 miliona KM

OC "Jahorina"                       - 4,35 miliona KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana