Direktor Američkog univerziteta uhapšen zbog diplome direktora OBA

GS
Foto: Kliks

TUZLA - U Tuzli je danas uhapšen direktor Američkog univerziteta uBiH Denis Prcić, nakon cjelodnevnih pretresa u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je ovaj univerzitet izdao direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici, javio je Kliks.

Policajci Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije prvo su pretresli stan Denisa Prcića, a zatim su zajedno sa njim otišli u prostorije Američkog univerziteta. Pretresi se vrše na ukupno četiri lokacije u Tuzli, a akcija se provodi u Sarajevu i usmjerena je na ukupno tri osobe.

U Američkom univerzitetu, prema saznanjima Kliksa, nisu pronađeni nikakvi dokazi o tome da je Mehmedagić ikada bio student ovog fakulteta.

Predmet akcije je i dvoje zaposlenika Američkog univerziteta u BiH koji se nalazi u Tuzli, a za koje je takođe zatražen pritvor.

Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću vodi tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka, a koji je Sudu BiH i uputio prijedlog za današnju akciju.

Ovo nije prvi put da se vrše pretresi prostorija Američkog univerziteta u Tuzli, s obzirom na to da je u okviru istog predmeta još jednom obavljena akcija, i to 30. jula prošle godine.

Prcić se uoči hapšenja obratio novinarima potvrdivši da je riječ o predmetu koji se vodi u vezi s izdavanjem diplome Mehmedagiću.

-Cilj je da se Mehmedagić pokuša skinuti sa direktorske funkcije. Oni su došli kako bi izuzeli dokumentaciju, a radi se i na tome da se ja pritvorim, zatvorim, uhapsim. Sve je ovo spinovanje kako bi izvršili pritisak da poništim Mehmedagićevu diplomu. Danas su izvršili pretres u mom stanu gdje nisu ništa našli, a omogućio sam im izuzimanje i dokumentacije iz prostorija univerziteta - kazao je Prcić.

On je kazao da je Mehmedagić u periodu od 2008. do 2013. godine bio student Američkog univerziteta u BiH.

 

Mehmedagiću je poništena diploma fakulteta u Banjaluci, a on je nedavno dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola). Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana