Detalji hapšenja ministra: Lučić osumnjičen za nezakonita zapošljavanja i trošenje novca

Nebojša Tomašević
Detalji hapšenja ministra: Lučić osumnjičen za nezakonita zapošljavanja i trošenje novca

BANjALUKA - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić (36) uhapšen je zbog sumnje u zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i više koruptivnih djela, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

- Tim krivičnim djelima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe- navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da je osumnjičeni Lučić pod istragom Tužilaštva BiH.

- Uporedo sa hapšenjem, vrše se pretresi kancelarije  kao i mjesta boravka osumnjičenog, te drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim djelima - navodi se u saopštenju.

Kako ističu u Tužilaštvu, istragom su prikupljeni dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe pri trošenju sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlašćenih osoba.

Osim toga Lučića terete da je zloupotrijebio položaj pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

-Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji policijskih službenika Agencije za istrge i zaštitu (SIPA), biti predat postupajućoj tužiteljki, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima- stoji u saopštenju.

Tužioci i  istražioci Tužilaštva BiH, koordinišu aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će  bidi preduzete.

U SIPA su saopštili da su danas, u sklopu operativne akcije “Dijamant 2“, na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

Dodaju da se navedene aktivnosti sprovode zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pronevjera u službi i prevara u službi propisana Krivičnim zakonom BiH.

Pretresi se vrše po nalogu Suda BuH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

-Uzimajući u obzir to da su pretresi u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno – naveli su u SIPA.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić uhapšen je jutros na području Istočnog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana