Delegacija EU reagovala na prijetnje Heleza

Srna
Delegacija EU reagovala na prijetnje Heleza

SARAJEVO - Evropska unija očekuje od onih koji su na odgovornim pozicijama da se suzdrže od huškačkih komentara koji produbljuju podjele, rečeno je Srni iz Delegacije EU u BiH povodom izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza da će bošnjačke vlasti zatražiti ukidanje Republike Srpske.

Iz Delegacije navode da EU očekuje od svih političkih i društvenih lidera u BiH da budu predvodnici na putu smanjivanja tenzija i izgradnji povjerenja između i unutar zajednica.

Na upit Srne za komentar na prijetnje Heleza o podjeli Srpske na dva kantona, brisanju njenog imena, prijetnje da će Srbi "izvući deblji kraj" i da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Srpske i BiH, iz Delegacije EU su istakli da bi svi na vodećim i odgovornim pozicijama, uzimajući u obzir i napredak ka članstvu u EU, trebalo da za dobrobit građana BiH rade na stvaranju pozitivnog društvenog okruženja koje promoviše toleranciju i razumijevanje.

Iz Delegacije EU su naveli da u tom slučaju treba i da se suzdrže od komentara koji produbljuju podjele.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Helez je zaprijetio da će Srbi "izvući deblji kraj" ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji "Oluja". Za Srbe bi, kaže, bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana