Darko Mladić: Prvi ustav Srpske - temeljni akt državnosti srpskog naroda u BiH

SRNA
Foto: RTRS

BEOGRAD - Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, smatra da je izuzetno važno što su se zvaničnici Republike Srpske i Srbije okupili večeras u Beogradu na prijemu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 32 godine od donošenja prvog ustava Srpske - temeljnog akta državnosti srpskog naroda u BiH.

Darko Mladić je nakon svečanog prijema u Domu Vojske Srbije podsjetio da je Republika Srpska na današnji dan prije 32 godine sačuvala svoju konstitutivnost i samostalnost srpskog naroda u BiH, koja mu je pripadala.

"Srbi su se za to izborili kroz veliko stradanje. Narod nije dozvolio da njegova prava budu poništena. Vidimo šta se dešava na prostorima gde više nema srpske države i srpskog naroda", rekao je Mladić Srni.

On je istakao da se danas obilježava značajan dan, jer je riječ o temeljnom aktu državnosti srpskog naroda u BiH, koji je donesen 28. februara 1992. godine.

"Tako nešto proslavlja svaka država. Nadam se da se ovo neće proslavljati iz godine u godinu samo na nivou zvaničnika Republike Srpske i Srbije, već da to proširimo i sa ostalim međunarodnim prijateljima, koji podržavaju Srpsku i borbu koju vodi za očuvanje svojih prava i interesa", rekao je Darko Mladić.

Večerašnjem prijemu u Beogradu povodom 32 godine od donošenja prvog Ustava Srpske i obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, prisustvovali su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Nikola Selaković kao izaslanik predsjednika Srbije, koji su se i obratili zvanicama.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić, ministri u Vladi Republike Srpske Željko Budimir, Siniša Karan, Danijel Egić, Zlatan Klokić, Željka Stojičić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Na prijemu su bili i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora, istaknute ličnosti iz svijeta kulture, nauke, umjetnosti, privrede i sporta Srbije i Srpske, akademici, generali, naučnici, predstavnici zavičajnih udruženja i druge zvanice.

Prijem povodom obilježavanja godišnjnice prvog Ustava Srpske i 9.januara, Dana Republike, organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana