Darko Ćulum za "Glas Srpske": Šaljemo još policajaca u pomoć graničarima

Vedrana Kulaga Simić
Darko Ćulum za "Glas Srpske": Šaljemo još policajaca u pomoć graničarima

Republika Srpska će uputiti dodatne policijske snage kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od migranata, koji ponovo nadiru u većem broju nakon zatišja tokom proteklih mjeseci dok su na snazi bile restriktivne mjere usljed pandemije virusa korona.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske Darko Ćulum.

Govoreći o incidentu koji se dogodio u srijedu na području Laktaša, kada je evidentirana grupa migranata u napuštenoj vikendici, Ćulum je istakao da je policija uradila dobar posao te najavio da će i dalje biti na visini zadatka, ali da im je potrebna i pomoć građana.

- Nakon dosta mirnije situacije u martu, aprilu i maju, ponovo imamo veći priliv migranata. Svaki dan evidentiramo ih između 150 i 200. Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima, kada je migrant potegao pištolj na našeg policajca koji je, s druge strane, odreagovao kako treba - rekao je Ćulum.

GLAS: Da li će policija Srpske i nakon ovoga pojačati kontrole?

ĆULUM: Mi smo tu, na terenu, i pozivam sve građane da sarađuju s nama i da nam dojavljuju kada ugledaju migrante. Niko nije mogao pretpostaviti da se u Jakupovcima, u nekoj napuštenoj vikendici, krije njih 20.

GLAS: Kakva je dosadašnja saradnja između građana i policije?

ĆULUM: Bilo je dojava o migrantima, saradnja je dobra. Policija će uvijek reagovati na njihove dojave jer je i nama bitno da propratimo migrante na teritoriji Republike Srpske i da sve prođe, i bude bezbjedno na području Srpske.

GLAS: I dalje su na snazi raniji zaključci Vlade Republike Srpske da nema zadržavanja niti smještaja migranata na teritoriji Srpske?

ĆULUM: Nema promjene stava. Koordinaciono tijelo poštuje sve odluke Vlade.

GLAS: Kako ocjenjujete, generalno, stepen migrantske krize u BiH?

ĆULUM: Veliki problemi su u Unsko-sanskom kantonu, tamošnji komesar me zvao da usporimo priliv, ali situacija je takva da migranti nesmetano dolaze do BiH. Srbija ih propušta, Crna Gora, kao i Sjeverna Makedonija i Grčka i ostali. Daleko je veći registrovani broj migranata kod nas nego u Srbiji ili Sjevernoj Makedoniji.

GLAS: Da li je još najveći pritisak na području Zvornika?

ĆULUM: Jeste. Granična policija BiH nema dovoljno kapaciteta da zaštiti granicu. Mi ćemo narednih dana pojačati pomoć graničarima. U ovom momentu kao ispomoć su angažovana 52 pripadnika MUP-a RS, a izdvojićemo ih još do 30 da pojačamo kritične zone na granici, posebno u rejonu Zvornika i Foče. Sa Srbijom i Crnom Gorom imamo oko 650 kilometara granice. Teško je to zaštititi, a ima puno i ilegalnih graničnih prelaza. Srbija je poslala vojsku u Šid, Slovenija mijenja regulativu, tako da će u roku od 24 časa rješavati zahtjeve za azil, odnosno odbijati podneske te ih vraćati u susjednu zemlju. Hrvatska će ih, vjerovatno, vraćati u BiH i tako u nedogled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana