Dačić: Oslonci Srbije bili Kina, Rusija i UAE

Srna
Dačić: Oslonci Srbije bili Kina, Rusija i UAE

BEOGRAD - Ministar unutršnjih poslova Srbije Ivica Dačića rekao je večeras da je Srbija na glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN imala četiri oslonca - Kinu, Rusiju, Mađarsku i Ujedinjene Arapske Emirati (UAE).

Dačić je istakao da je posebno važno to što predlagači rezolucije nisu uspjeli da privole čitav muslimanski svijet da ih podrži.

"Današnji dan za Srbiju je veoma težak, jer žele da nam pripišu da smo genocidan narod, ali je, uprkos tome, ovo pobeda (predsjednika Srbije) Aleksandra Vučića", rekao je Dačić.

On je ukazao da se u sistemu UN glasa na čudan način i da oni koji nisu prisutni neće da glasaju, tako da je sa manjinom usvojena rezolucia, koja bi bila usvojena i da je 20 zemalja glasalo za, budući da je protiv bilo 19.

"Treba da razumete koliko je predsednik Vučić zvao sve države u svetu, a toliko su i drugi zvali. I nisu oni samo zvali, oni su i pretili. Osim toga, po Povelji UN za glasanje je potrebna dvotrećinska većina, ali su predlagači tražili prostu većinu", rekao je Dačić za Televiziju Pink.

On je ocijenio da današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN Srbiji i Srbima daje za pravo da kažu da većina članica nije podržala rezoluciju.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana