Dačić: Najveći počinioci genocida hoće da proglase Srbe genocidnim

Srna
Dačić: Najveći počinioci genocida hoće da proglase Srbe genocidnim

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da su Srbi izloženi velikoj nepravdi zato što za genocidni narod hoće da ih proglase Njemačka i Ruanda, koje su najveći počinioci genocida u istoriji.

Podsjetivši da su Njemačka i Ruanda predlagači rezolucije o Srebrenici, čije se usvajanje priprema u Generalnoj skupštini UN, Dačić je ukazao da je Njemačka odgovorna za deset miliona žrtava u Drugom svjetskom ratu, dok je u Ruandi za nekoliko mjeseci ubijeno više od milion ljudi.

- Rezoluciju podržava i Turska, za koju Jermenija tvrdi da je izvršila genocid nad njenim narodom i ubila milion i po Jermena. Kosponzor rezolucije je Austrija, koja bi trebalo da se seti da je počinila genocid nad Srbima u Prvom svetskom ratu i da se priseti koliko je civila tada ubila - rekao je Dačić za Televiziju "Pink".

Upitao je da li je pravedno i istorijski tačno da srpskii narod, koji je bio žrtva genocida, bude proglašen kao genocidan imajući u vidu ogromne žrtve koje je podnio u Prvom i Drugom svjetskom ratu, stradanja Srba u Jasenovcu i na drugim mjestima?

-Nigde nema rezolucije o tome, a po rezolucijama koje se predlažu ispade da su Huti u Ruandi i Srbi jedini narodi koji su vršili genocid. Oni predlažu rezoluciju, jer znaju kako se to radi, ali nisu odgovarali za to što su radili. To je velika istorijska nepravda, ali moramo da se borimo - rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da je rezolucija o Srebrenici nelegalna iz dva razloga, a prvi je činjenica da je muslimanski predstavnik Zlatko Lagumdžija kao predstavnik BiH u SAD pogurao rezoluciju bez odluke Predsjedništva BiH.

-Drugi razlog je to što po Povelji UN u Generalnoj skupštini ne može da se raspravlja o bilo čemu što je tema Saveta bezbednosti. BiH je na dnevnom redu u Saveta bezbednosti UN jer se dva puta godišnje održavaju sednice o njoj, a imate i mirovne misije i takozvanog međunarodnog predstavnika predstavnika u BiH, tako da je to apsolutno nelegalno - objasnio je Dačić.

Prema njegovoj ocjeni, ta rezolucija ne treba da bude na dnevnom redu Generalne skupštine UN i zbog toga što je prošlo 29 godina od događaja u Srebrenici, pa se postavlja pitanje što se baš sada donosi.

-Pored toga, rezolucija ima kontraproduktivno dejstvo jer umesto procesa pomirenja jača razjedinjenje i uništavanje nečega što bi bio zajednički život u BiH - ukazao je Dačić.

On smatra da je predlaganje rezolucije o Srebrenici povezano sa nezavisnom spoljnom politikom Srbije, kojoj Zapad želi da pokaže silu.

-Oni su ovim što rade u neugodnu poziciju doveli i muslimanske zemlje, koje nama kažu da ih je Lagumdžija doveo u poziciju da se solidarišu sa muslimanima i da ih vode u provaliju jer nema dogovora sa Srbima - naveo je Dačić.

Prema njegovim riječima, muslimanske države, a i mnoge druge, uvidjele su sve to kada je rezolucija predstavljana u UN, zbog čega su njihovi predstavnici pitali da li je to otvoreno za raspravu i da li će se ići na konsensuz ili ne.

Dačić je rekao da Srbija očekuje da se o tome ne raspravlja, a ako do rasprave dođe, učiniće sve da dobije što više glasova i boriće se svim silama da to ne bude usvojeno.

-Ta rezolucija krije veliku zamku. Ne treba nasedati na te priče da je to protokolarnog karaktera jer se navodno uvodi samo jedan dan, što oni pričaju da mi ne bi radili ništa. Ali, vi ćete svake godine imati podele i rasprave oko toga i cepanje BiH, kao i o pitanju da li je pravedno i istorijski tačno da jedino srpski narod, koji je bio žrtva genocida, bude proglašen za genocidan -  zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana