Cvijanović: Formiran pregovarački tim koji se može dopunjavati

Srna
Cvijanović: Formiran pregovarački tim koji se može dopunjavati

KOSTAJNICA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas povodom razgovora o budućnosti BiH koje su inicirali zvaničnici Srpske, da je formiran pregovarački tim, koji se može dopunjavati.

Ona je dodala da je pokrenula aktivnosti o ovome shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske u kojima je navedeno da se od predsjednika Republike očekuje da pokrene aktivnost o uključivanju predstavnika parlamentarnih partija, gdje mogu biti predsjednici partija ili neko drugi koga partija ovlasti.

"Opozicija je odlučila da ne učestvuje u tome, a neki su objasnili da je razlog zbog toga što nisu učestvovali u donošenju tih zaključaka. Drugi su rekli da nemaju nikakav problem da se tako nešto napravi, ali drže se svoje priče. Po meni, to su neka nezrela objašnjenja, međutim važno je da je ovaj tim formiran i da smo mi ispunili svoju obavezu što se tiče Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva u Kostajnici.

Prema njenim riječima, pismo sa imenima i obavještenjima tog tipa upućeno je i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, predstavnicima konstitutivnih naroda onako kako je predviđeno skupštinskim zaključcima.

Cvijanovićeva je navela da je od HDZ-a BiH dobijena saglasnost za učestvovanje u razgovorima, te napomenula da je ova stranka mnogo puta delegirala neka pitanja koja su vezana za budućnost zemlje.

"Što se tiče Bošnjaka i njihove politike, konkretno SDA, ja to prepoznajem kao zabijanje glave u pijesak", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je kao konkretan primjer navela posljednji istup ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, koja, kako je rekla, može da ide u inostranstvo da pravi neku izložbu, a ne može da sjedi kod kuće da razgovara sa onima s kojima treba "urediti kuću i dvorište, da se vidi kako će to funkcionisati".

"Razlog za to je što su oni razmaženi dugi niz godina i što im se uvijek izlazilo u susret kada su u pitanju stranci koji su funkcionisali ovdje u BiH. Oni su izgubili želju i volju da bilo s kim razgovaraju, nego brane nešto što nije napadnuto, a u stvari ne prepoznaju šansu da rade na onom što treba da bude predmet naših razgovora", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva ističe da je to prilično osjetljivo političko pitanje i dodaje da Republici Srpskoj trebaju sagovornici, jer postoji mnogo tema o kojima bi bilo dobro razgovarati ako postoji želja da se urede odnosi, a ne da kad god neko ode u inostranstvo da nešto kaže, da onda dva druga naroda kažu da to nije zajednički stav.

"To je besmislena država ako tako funkcionišemo. Problem, nažalost, i mnogi vide kao besmislen zbog svega toga. Naša namjera je da sjedimo i razgovaramo o nekoliko ključnih pitanja", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske kaže da postoji i nekoliko pitanja koja možda ne djeluju da su ključna, ali su veoma važna kada je u pitanju održanje i ekonomskog i finansijskog života, ali i neke političke stabilnosti i razumijevanja.

"Dakle, vrata su širom otvorena. Ko hoće da uđe, ući će, ko neće da uđe, neće ući, ali samim tim isključujemo mogućnost da ovdje napravimo neki ambijent koji će biti po volji svima", rekla je Cvijanovićeva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana