Crnadak saslušan, pitanja bez odgovora

Željka Domazet
Crnadak saslušan, pitanja bez odgovora

Sarajevo - Saslušanjem ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka juče je počeo pretres stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP) BiH, ali su izostali konkretni odgovori na pitanja ko je kriv za loše stanje u toj oblasti.

Crnatka su saslušali članovi privremene istražne komisije Doma naroda Parlamenta BiH za analizu spoljnopolitičkog statusa BiH. Istražna komisija, kojoj je predsjedavao Bariša Čolak iz HDZ-a BiH, sačiniće na narednoj sjednici zaključke i informaciju i o tome obavijestiti Dom naroda Parlamenta BiH.

Najkonkretniji je bio član istražne komisije Mario Karamatić iz HSS-a, koji je i inicirao formiranje komisije.

- Spoljnopolitički rejting BiH nikada nije bio gori. U informaciji Ministarstva inostranih poslova BiH imamo podatke o tome gdje je ministar putovao, ali ne i efekte tih putovanja - kazao je Karamatić i dodao da je Crnadak imao nekoliko spornih izjava i da je povod za saslušanje i činjenica da se samo jednom pojavio na sjednici Doma naroda.

Crnadak je odsustvo pravdao čestim službenim putovanjima. Odgovarajući na pitanja članova komisije, najavio je da Ministarstvo inostranih poslova i nadležna radna grupa rade na izradi prijedloga zakona o spoljnim poslovima.

- On bi mogao da se nađe u Predsjedništvu BiH 14. novembra. Što se tiče spoljne politike, prioritet su evropske integracije, regionalna saradnja, ekonomska diplomatija, aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u i popravljanje imidža BiH. Pokušaj da budu usvojeni zakon i strategija spoljne politike traje već 12, odnosno 14 godina. Ovakva spoljna politika je naprosto rezultat naših unutrašnjih odnosa - istakao je Crnadak.

Požalio se i da Ministarstvo inostranih poslova nema nikakvu ulogu u imenovanju ambasadora i da informacije o njima na različite načine dospijevaju u javnost.

- Ministarstvo bude obaviješteno o imenima tek kada Predsjedništvo BiH donese odluku, a za te ljude ne traže našu saglasnost - naglasio je Crnadak.

On se osvrnuo i na slučaj ambasadorke BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, iz čije je ambasade stiglo otvoreno pismo za člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića i koja Međunarodnom sudu pravde u Hagu nije dostavila pismo koje je uputio Crnadak.

- Smatrali smo da je jedina sankcija smjena i tu inicijativu sam uputio Predsjedništvu, ali o tome nije ni raspravljano. U disciplinskom postupku oslobođena je bilo kakve odgovornosti, a imam još par dana da odlučim kako ću reagovati na takvu odluku. Ako odluka disciplinske komisije ostane pravosnažna, ovo može postati praksa i da svaki ambasador otvara svako pismo i sam prosuđuje da li će nešto dostaviti tamo gdje je upućeno ili neće. Takva praksa može dovesti BiH u vrlo tešku situaciju, u kojoj će neki ambasadori biti normalni, a neki posebni - rekao je Crnadak.

Član istražne komisije Ognjen Tadić iz SDS-a kazao je da na rad Ministarstva inostranih poslova i spoljnopolitički status BiH u svijetu utiče činjenica da nema zakona o spoljnim poslovima.

- Što se tiče otvaranja pošte, mislim da u tome postoji krivično djelo. Nijedna zemlja to ne bi ignorisala i u tome treba da bude pojačana uloga policije, a pri izboru ambasadora uloga Ministarstva inostranih poslova - rekao je Tadić.

Čolak je kazao da je, dok je bio ministar pravde BiH, bio u situaciji da mu ne budu proslijeđena pisma, podsjetivši da se to desilo u slučajevima hapšenja Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

Stručna javnost i mnogi parlamentarci na nivou BiH su saglasni u stavu da je stanje u DKP mreži veoma loše. Dok jedni kao krivca za to vide ministra inostranih poslova, drugi naglašavaju da urušavanje diplomatije traje odavno.

Perković

Na pitanje kako komentariše fotografije koje su se pojavile u medijima, a na kojima se nalazi nag otpravnik poslova ambasade BiH u Beogradu Zoran Perković, Igor Crnadak je kazao da su kontaktirali s njim i da je rečeno da je riječ o fotomontaži.

- On je pokrenuo sudski spor i iz tih razloga Ministarstvo inostranih poslova nije sprovodilo dalju istragu - istakao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana