CIK podnio prijavu Tužilaštvu BiH zbog falsifikovanih glasačkih listića u Bratuncu i Šekovićima

GS
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnijela je prijavu Tužilaštvu BiH jer smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, odnosno jer je, prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, na dva biračka mjesta u Bratuncu i jednom biračkom mjestu u Šekovićima prilikom pregledanja glasačkih listića pronađeno 36 falsifikovanih glasačkih listića.

Osim podnošenja prijave Tužilaštvu BiH, CIK je  preduzela potrebne mjere da se sačuvaju tragovi navodno učinjenog krivičnog djela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to djelo i drugi dokazi.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Šekovići Miloš Jevtić kategorično odbacuje navode da je sa izbornim materijalom iz ove opštine bilo nepravilnosti.

, Jevtić je za RTRS rekao da su cjelokupan proces pratili posmatrači i predstavnici CIK-a BiH.

Naglašava da je za ovu informaciju saznao iz pojedinih medija i da iz CIK-a nije dobio nikakvo zvanično saopštenje vezano za ovaj slučaj.

Takođe, kaže Jevtić da je i uoči i nakon okončanja izbornog procesa, izborni materijal obezbjeđivala policija.

- Moje kolege i ja iz opštinske izborne komisije svjesni smo da bi za takav postupak podlijegali krivičnoj odgovrnosti i da tako nešto nikada ne bi uradili, tim prije što su dvoje od njih troje prvi put članovi OIK-a i takav postupak bi ugrozio njihov život i karijere - kaže Jevtić.

Predsjednik OO SNSD Bratunac Marko Mrkajić rekao je da u Bratuncu nije bilo nikakvih nepravilnosti tokom brojanja glasačkih listića.

- Saznao sam za te informacije iz medija, i kad sam saznao obavio sam razgovor sa predsjednikom Biračkog odbora Kravice Matijom Pejićem. Pejić je istakao da su u izbornom danu bili prisutni i članovui drugi političkih partija, i opozicije i vlasti i potvrdio da apsolutno nije bilo nikakvih zloupotreba na biračkom mjestu - kaže Mrkajić.

Navodi da mu je Pejić prenio da je jedino šta je moglo da se desi, i na šta on sumnja je, moglo da bude urađeno nakon što su vreće zapakovane.

- Pejić je spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju i spreman je da dokaže da članovi biračkog odbora nemaju nikakve veze sa tim neregularnostima. Sumnja da je to urađeno nakon što su oni zaključili zapisnik, potpisali i otpremili dalje prema OIK-u odnosno CIK-u - ističe Mrkajić.

Smatra da je ovo smišljen pokušaj da se baci ljaga na Bratunac i da se omalovaži dobar izborni rezultata ove stranke i njenog kandidata za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Portal istraga.ba juče je objavio da su falsifikovani glasački listići pronađeni u Glavnom centru za brojanje prilikom ponovnog prebrojavanja listića za predsjednika Republike Srpske te da je  na svim falsifikovanim listićima bio glas za Milorada Dodika, kandidata SNSD-a.

CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, do sada je izvršeno ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske za 33 opštine/grada u Republici Srpskoj, odnosno obrađeno je 1.621 biračko mjesto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana