Cijela zemlja talac SDA

Željka Domazet
Cijela zemlja talac SDA

Sarajevo - Iako su odavno istekli rokovi koje je nakon opštih izbora u oktobru prošle godine imalo Predsjedništvo BiH da imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, vrlo teško je prognozirati kada će se to desiti jer SDA i dalje uslovljava to imenovanje usvajanjem akcionog plana za NATO.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je i nakon konstituisanja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da je uslov za imenovanje predsjedavajućeg i dalje MAP, što, kako tvrde naši sagovornici, dovodi ovu zemlju u poziciju taoca politike SDA.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić rekao je da dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije treba da bude posljednji alarm za one koji odbijaju da se nastavi procedura imenovanja predsjedavajućeg Savjet ministara jer za to postoje svi uslovi nakon formiranja oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Ne treba zaboraviti da od novog saziva Savjeta ministara zavise i nove reforme i novi budžet i zbog toga je vrijeme da budu završene isprazne političke igre u Sarajevu - rekao je Špirić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik u Predstavničkog domu BiH Nenad Stevandić rekao je za “Glas Srpske” da Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Šefik Džaferović drže institucije BiH kao taoce u namjeri da diskriminišu Republiku Srpsku, jer legitimnim predstavnicima RS ne dozvoljavaju učešće u vlasti kočenjem formiranja Savjeta ministara.

- Da kažem u Džaferovićevom stilu, koji tvrdi da bez usvajanja akcionog plana za NATO nema ni Savjeta ministara, naš odgovor je da bez saglasnosti Republike Srpske nema ni BiH. Neka on sada ocijeni šta mu je milije - rekao je Stevandić.

Konstatovao je da vlast na nivou BiH još nije formirana, jer Izetbegović, Komšić i Džaferović, regulišući međusobne odnose u FBiH, pokušavaju da ponište volju srpskog naroda koja je pokazana na izborima, ne dozvoljavajući legitimnim predstavnicima Republike Srpske da zauzmu pozicije koje im po Ustavu pripadaju.

- Nekonstituisanje vlasti na nivou BiH predstavlja kršenje Ustava - rekao je Stevandić.

Ćutanje

I pored mnogobrojnih poziva, niko od zvaničnika SDA juče se nije javljao na telefon.

Nejasno je sa kim će ova stranka ući u koaliciju kada je riječ o bošnjačkim strankama, te da li će konačno ispoštovati zakonske rokove i otkočiti formiranje vlasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana