Četvrt vijeka Ustava Srpske

Srna
Četvrt vijeka Ustava Srpske

Banjaluka - Skupština srpskog naroda u BiH 28. februara 1992. godine donijela je prvi Ustav Srpske Republike BiH kao najviši opšti konstitutivni pravni akt, čime je formalnopravno nastao državnopravni subjekt srpskog naroda.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da je Ustavom Srpske Republike BiH, kasnije Republike Srpske, uspostavljena i potvrđena RS u kojoj su svi građani ravnopravni i slobodni i koja može stupiti u zajednice sa državnim tvorevinama drugih konstitutivnih naroda u BiH.

- Ustav, kao osnovni akt nove države, imao je za cilj uspostavljanje temelja ustavnog i pravnog sistema, a ne akta kojim se vrše promjene u postojećem i izgrađenom sistemu. Ustav je utvrdio tip uređenja i vladavine, sistem organizacije vlasti, te sve druge poluge sistema - rekao je Čubrilović.

Podsjetio je da je od stvaranja RS i njene ustavnosti Ustav mijenjan i dopunjavan 17 puta i da su donesena 122 amandmana.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mile Dmičić kaže da su do kraja 1995. godine, odnosno do usvajanja Dejtonskog sporazuma, u procesu stvaranja RS doneseni značajni državotvorni dokumenti među kojima je odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana