Brđanin: Nije bilo plana za prisilno premještanje Muslimana i Hrvata

SRNA
Brđanin: Nije bilo plana za prisilno premještanje Muslimana i Hrvata

Hag - Radoslav Brđanin, koji je 1992. bio predsjednik Kriznog štaba Autonomne regije Krajina, negirao je u Hagu, svjedočeći u odbranu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optužbu o postojanju strateškog plana za prisilno premještanje muslimana i Hrvata iz Banjaluke i okolnih opština 1992. godine.

Brđanin je izjavio da ovo tijelo nije primalo naređenja od Karadžića i vlasti sa Pala, kao i da nije bio nadređen opštinskim kriznim štabovima, koji su "odlučivali nezavisno".

Prema njegovim riječima, krizni štabovi nikada nisu pozivali na prisilno premještanje muslimana i Hrvata, već su bili za recipročnu i dobrovoljnu razmjenu, a kao dokaz naveo je činjenicu da je za dobrovoljni odlazak bilo neophodno da podnesu potvrdu o imovini koju ostavljaju, kako bi je vlasti "privremeno obezbijedile".

Brđanin je dodao da se Karadžić uvijek zalagao za poštovanje vlasništva, Ženevskih konvencija i zakona i običaja ratovanja.

"Nikakav strateški plan o preseljenju nije postojao. Situacija je nalagala da je bolje da se ljudi presele, nego da ginu i stradaju. Bilo je na svim stranama preseljavanja. Ne pravdam to, ali bilo je neminovno", rekao je Brđanin.

Karadžić će sutra, 19. novembra, izvesti idućeg svjedoka, prenosi Birn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana