Bošnjačke stranke miniraju Tegeltiju

Željka Domazet
Bošnjačke stranke miniraju Tegeltiju

SARAJEVO - Mada je najavljivano da bi predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija mogao ove sedmice poslati na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu imena kandidata ministara i zamjenika u novom sazivu Savjeta ministara, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi.

Naime, lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da će odluka o njegovom imenovanju za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, vjerovatno, biti donesena iduće sedmice, odnosno u ponedjeljak, 16. decembra.

- Delegacije SDA i HDZ-a vjerovatno će se sastati u četvrtak. Ono što je sigurno je da će se SDA, SBB i DF u petak naći na nivou lidera i prvih saradnika, gdje će se razgovarati ozbiljnije i o koaliciji i o nekim programskim stvarima koje se sada ne spominju - kazao je Radončić uoči sjednice Predsjedništva SBB-a u Sarajevu.

On je izrazio očekivanja da će se tokom ove sedmice javiti i Tegeltija da bi vidio kakav je njegov plan kao budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara, ne samo u sektoru bezbjednosti. Prema njegovim riječima, nakon toga bi u ponedjeljak imao sve ulazne informacije i donio odluku da li SBB i on, personalno, ulaze “u tu priču”.

Odgovarajući na pitanje zbog čega se čeka naredna sedmica za odluke, s obzirom na to da je najavljivano da bi imena ministara u budućem sazivu Savjeta ministara mogla biti poslata na provjere već ove sedmice, Radončić je odgovorio da to nije samo do SBB-a, nego i do drugih učesnika.

- Lider DF-a Željko Komšić je, mislim, u Avganistanu, tako da je to objektivni razlog da tek u petak možemo da sjednemo i da razgovaramo - pojasnio je Radončić.

Na pitanje novinara “šta je u ovom momentu kamen spoticanja kada su u pitanju konačne odluke SBB-a”, Radončić je odgovorio:

- Nema kamena spoticanja. Mi smo bili u koaliciji sa SDA, to je bila jedna turbulentna koalicija i mi želimo ovog puta da uđemo u cijelu priču na jedan mnogo, mnogo ozbiljniji način, da ne bismo dolazili u situaciju koju smo već imali - rekao je lider SBB-a.

Radončić je odgovorio i na pitanje novinara “šta će biti ukoliko ga SBB delegira za ministra bezbjednosti”. 

- Ja bih volio da to bude neko drugi, volio bih čak da to bude žena, ali SBB i rukovodstvo će procijeniti šta je najbolji interes građana BiH, pa i samog SBB-a, gdje je moja obaveza da, ako treba, ponovo radim u najboljem interesu svog političkog projekta i građana - poručio je lider SBB-a.

Italijan iz DNS-a

Kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH iz reda “ostalih” je iskusni diplomata Draško Aćimović, potvrđeno je juče nakon sjednice Predsjedništva ove stranke. Aćimović je doktor ekonomskih nauka i izjašnjava se kao Italijan.

- Moram priznati da je i za mene ovo iznenađujuće, ali mi je velika čast. Čeka nas veliki posao, s obzirom na najezdu migranata. Vjerujem da ću  svoje znanje uskladiti sa predsjedavajućim Tegeltijom i da će on okupiti dobru ekipu da nadoknadimo izgubljeno vrijeme jer nas čeka puno posla - rekao je Aćimović za “Glas Srpske”.

Ujedinjena Srpska dobila je zamjenika ministra civilnih poslova.

- Ime kandidata poslaćemo u srijedu - rekli su “Glasu Srpske” u ovoj stranci.

HDZ BiH se izjasnio

Aktuelni ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, kao i trenutni ministar pravde BiH Josip Grubeša i u ovom mandatu zadržaće se na istim pozicijama u Savjetu ministara. HDZ BiH će za ministarku civilnih poslova BiH predložiti Ankicu Gudeljević, nekadašnju ambasadorku BiH u Berlinu, koju je opozvao Željko Komšić nakon preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH će svoj kadar postaviti i na tri pozicije zamjenika ministara.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana