Bošnjaci Komšiću izmiču fotelju

Vedrana Kulaga Simić
Bošnjaci Komšiću izmiču fotelju

SARAJEVO - Ujedinjena bošnjačka opozicija u FBiH pokušaće da na oktobarskim izborima prekine vladavinu SDA, a to bi moglo skupo da košta Željka Komšića i istovremeno omogući lakši put do cilja partijama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Političke partije u BiH uveliko se pripremaju za novu izbornu kampanju i provjeru kod birača, iako nije obezbijeđeno 12,5 miliona KM za održavanje izbora koji su, odlukom Centralna izborne komisije (CIK) BiH, raspisani za 2. oktobar. 

Ipak, dok polako teku rokovi za ovjere za učešće na tim opštim izborima, iz posljednjih izjava političkih predstavnika Bošnjaka, nedvosmisleno je da se izborna partnerstva uveliko kroje. SDA je objelodanila da lider Bakir Izetbegović ide u trku za bošnjačkog člana Predsjedništva, a jedan od protivkandidata biće mu SDP-ovac Denis Bećirović uz koga je nekoliko opozicionih partija, među kojima i SBB Fahrudina Radončića. Na bošnjačke glasove, za istu poziciju, računa i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država), SBiH, ali i DF-ov Željko Komšić koji je trenutno u fotelji hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a do koje su ga ozbiljno pogurali glasovi Bošnjaka. Rasipanje glasova, kažu analitičari, može ići naruku lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću koji bi trebalo da bude kandidat te stranke za Predsjedništvo.  

Politikolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić podsjeća kako se odavno iza kulisa šuška da će, na neki način, Bošnjaci izbjeći da priznaju poraz na polju izborne reforme, odnosno da u ovom momentu ne dozvoljavaju izmjene, ali i da će nekako popustiti pred liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i “onemogućiti” Komšića da bude reizabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- To bi mogla biti neka Pirova pobjeda Hrvatskog narodnog sabora koja bi, ako ništa drugo, trebalo da odgodi nove razgovore o izmjenama Izbornog zakona. I prošli put kada je Čović izabran na funkciju to je na neki način smirilo strasti između Hrvata i Bošnjaka u FBiH. Pretpostavljam da se ponovo radi na tom scenariju - istakao je Matić za “Glas”.

S druge strane, tamošnja opozicija koristi priliku da se ujedini protiv SDA kako bi pokušali promijeniti ustaljeni poredak, a član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski tvrdi da sve zavisi od bošnjačkih birača.

- Oni su mogli da glasaju za nekog od kandidata iz tih opozicionih partija i na prošlim izborima kada nisu bile ujedinjene. Bitno je da vidimo koji deo Bošnjaka, koji nisu pristalice SDA, jeste voljan da nasedne još jednom na tu prevaru u vidu Željka Komšića, ali time ti birači isto tako izlaze iz trke za bošnjačkog člana Predsjedništva i omogućavaju partiji na čijem je čelu Bakir Izetbegović da dobije poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva - istakao je Sitarski za “Glas Srpske”.

Čini mu se da je u pitanju svojevrsna simbioza između SDA i Komšića da “fino raspodijele uloge”.

- Deo levičara, bošnjačkih i građanski opredeljenih građana glasa upravo za Komšića, poklopi Hrvate, a sa druge strane ti isti nisu u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda te kandidat iz SDA-a, bilo da je to Izetbegović ili Šefik Džaferović, pobedi bez velikih problema. Videćemo da li će opet nasesti ili će ovaj put zaista hteti da unutar svog naroda dovedu do promene na funkciji člana Predsjedništva i Hrvatima omoguće da imaju svog člana, ko god to bio. Bošnjački birači su na potezu - zaključio je.

Spekulacije

Kada je u pitanju Srpska i bitka za kandidature Filip Matić ističe da je sve još na nivou spekulacija i neizvjesno jer nije ozvaničeno da li će Milorad Dodik opet biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH ni ko će iz opozicije, odnosno SDS-a u tu trku. 

- Tu je odluka PDP-a da je Jelena Trivić kandidat za predsjednicu, a čini se da u vladajućem bloku još nema načelnog dogovora koga će predložiti za tu poziciju - kaže Matić, podsjetivši na to da je DNS otkrio sve karte. Fotelju srpskog člana Predsjedništva BiH juriće lider te partije Nenad Nešić, a predsjednika Srpske zamjenik Radislav Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana