BORS: Opstanak BiH isključivo na principima Dejtona

Srna
BORS: Opstanak BiH isključivo na principima Dejtona

BANjALUKA - Opstanak BiH moguć je isključivo na principima izvornog Dejtona, a sve drugo vodi njenom nestanku, poručili su iz Boračke organizacije (BORS) Republike Srpske.

-Bilo kakva promjena ustavne strukture BiH moguća je jedino punim konsenzusom sva tri konstutivna naroda. Svako drugačije postupanje, s akcentom na prisutnu praksu preglasavanja, vodi njenom nestanku - rečeno je Srni u BORS-u.

Druga mogućnost je, kažu, dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda o mirnom razdruživanju koji bi bio prihvaćen od međunarodne zajednice koja ima ugovorom prihvaćenu obavezu da disciplinuje bošnjačko političko rukovodstvo da poštuje Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum ili da dozvoli mirno razdruživanje uz puno međunarodno priznanje Srpske kao samostalne države.

U BORS-u smatraju da jedino srpski narod danas insistira na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjećajući da je u proteklih 30 godina evidentno njegovo kršenje, za šta je očigledan dokaz i rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, na čelu sa Amerikom koja se udružila sa zemljama koje su počinile najveće genocide na svijetu, u BORS-u smatraju da je još jednom pokazalo njihove stvarne namjere prema Srpskoj.

-Bilo bi dobro da preispitaju svoje istorijsko djelovanje, zločine od kojih mnogi imaju elemente genocida koje su do sada počinili na gotovo svakoj tački zemaljske kugle. Pripadaju onim narodima koji su najmanje pozvani da morališu drugima i govore o pravdi i pravu - napomenuli su u Boračkoj organizaciji.

Iz BORS-a su naveli da već duže vrijeme postoje podaci o tome da su pojedine srebreničke žrtve, u stvari, i danas živi ljudi, od kojih neki žive u inostranstvu.

Ocijenili su da nikada o ovom pitanju nije dozvoljen transparentan, nepristrasan i objektivan pristup, te da kreatorima od samog početka istina i naučni pristup nije bio imperativ.

Iz Boračke organizacije su poručili i da napad na dječaka u Sarajevu koji je nosio navijačku majicu na sebi pokazuje da sve ono što rade političari na nivou BiH i svjetski moćnici ne vodi pomirenju i suživotu, već unosi netrepeljivost i nemir među građane.

 

BORS-a naglašava da srpski narod ne napada ničiju djecu i da su u Srpsku svi dobro došli.

Pozvali su političare u BiH da rade na smirivanju nacionalnih netrepeljivosti, na stabilnosti i miru, te da se konačno počnu baviti životnim temama koje najviše zanimaju običan narod bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju.

Prijetnje američke Ambasade da razdruživanje “znači kraj Republike Srpske” za BORS, kako kažu, nisu ništa novo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana