Boris Jerinić, zamjenika ministra odbrane BiH: Vojnici treba da potpuno njeguju tradiciju VRS

Vedrana Kulaga
Boris Jerinić, zamjenika ministra odbrane BiH: Vojnici treba da potpuno njeguju tradiciju VRS

Banjaluka - Treći pješadijski RS puk Oružanih snaga BiH treba da bude dio proslava važnih datuma za Srpsku, a najbolje bi bilo da dogovor o novim pravilima bude plod dogovora u Predsjedništvu BiH.

Stav je to zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića u vezi sa idejom koju je iznio predsjednik RS Milorad Dodik da bi bili prevaziđeni problemi koji se ponavljaju iz godine u godinu u vezi sa učešćem pripadnika Trećeg pješadijskog RS puka na proslavi 9. januara - Dana Republike. Dodik je u četvrtak predložio da budu promijenjena pravila i omogućeno da srpski član Predsjedništva BiH može samostalno odlučivati o učešću pripadnika srpskih jedinica Oružanih snaga BiH na manifestacijama, a ne da odluku donose birokrate u Ministarstvu odbrane BiH. Važeća pravila nalažu da član Predsjedništva BiH iz RS ima pravo da traži postrojavanje pripadnika puka u njegovu čast, a odluku o njihovom učešću donose u Ministarstvu odbrane.

Jerinić naglašava da svaki narod ima svoje viđenje datuma i dešavanja u proteklom ratu i da je tu kamen spoticanja.

- Bilo bi dobro da, kada su u pitanju događaji koji se odnose na Vojsku RS, odnosno Treći pješadijski RS puk koji baštini njenu tradiciju, nema prepreka za njihovo prisustvovanje. Trebalo bi da u punom kapacitetu praznuju, baštine i čuvaju tradiciju Vojske RS. Situacija bi se mogla popraviti izmjenama pravilnika u Ministarstvu odbrane, ali bi bilo bolje da inicijativa za to krene iz Predsjedništva BiH, čiji su članovi vrhovni komandanti Oružanih snaga. Kada bi se dogovorili takvom nečemu, to bi svi morali da poštuju i ne bi bilo različitih tumačenja - rekao je Jerinić.

Ipak, trenutna situacija u Predsjedništvu i cijeloj BiH ne uliva, kaže, nadu i optimizam da će to biti riješeno brzo.

- S obzirom na to da je izborna godina i da svi pokušavaju sve da pretvore u kampanju, nisam pretjerano optimističan, ali pred nama je sve pa ćemo vidjeti. Ne vidim potrebu za politikantstvom, jer kada nekome nešto branite u BiH, iz inata se slavi još više. Stvari treba formalizovati da ne bi bilo duplih tumačenja. To bi doprinijelo i stabilnosti i miru - kazao je Jerinić.

Reagujući na činjenicu da bi jedan od razloga spoticanja moglo biti upravo obilježavanje Dana RS, koji je i dalje trn u oku Bošnjaka, podvukao je da taj datum ne može biti oduzet.

- To ne može nijedan političar, ni bilo ko drugi. Taj datum će se i dalje praznovati i obilježavati. Sprečavati i sputavati nešto može izazvati kontrareakciju - rekao je Jerinić i dodao da ne vidi potrebu da se tako radi.

Planovi

Ministarstvo odbrane BiH pripremilo je plan rada za ovu godinu, a ključne ciljeve će usaglašavati sa iznosom novca koji budu imali na raspolaganju kada bude usvojen budžet.

- Predloženi budžet Ministarstva odbrane za 2018. godinu je na prošlogodišnjem nivou i ne daje prostora za veće promjene u funkcionisanju Oružanih snaga. Kroz dugogodišnje projekte smo u fazi modernizacije koja uključuje nabavku helikoptera i specijalizovanih vozila. To su neki ciljevi da imamo zadovoljnije vojnike - kaže Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana