Bjelica: Velika je žrtva sarajevskih Srba

Srna
Bjelica: Velika je žrtva sarajevskih Srba

ISTOČNO SARAJEVO - Srbi izbjegli iz Sarajeva podnijeli su veliku žrtvu za Republiku Srpsku, a opština Sokolac je jedna od onih koja im je pružila utočište i postala novi dom, dok su u tom mjestu svoj vječni mir pronašli i junaci sahranjeni na Novom Zejtinliku, izjavio je Srni načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

Bjelica je napomenuo da su tokom egzodusa sarajevskih Srba prenošeni i posmrtni ostaci njihovih najbližih, što je jedinstven primjer u istoriji ljudskog roda.

On je ocijenio da je egzodus Srba iz Sarajeva jedan od velikih istorijskih događaja, te ga uporedio sa egzodusom Jevreja iz Španije i Grka iz Male Azije.

Prema njegovim riječima, Srbi izbjegli iz Sarajeva dali su dodatni impuls životu svih gradova u Republici Srpskoj i Srbiji u koje su izbjegli, te su u njima oplemenili kulturni, naučni i svaki drugi segment života.

-Dali su veliku žrtvu za stvaranje i odbranu Republike Srpske - naglasio je Bjelica.

Sarajevski Srbi prije 28 godina morali su da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

U martu 1996. godine ispisane su brojne pojedinačne tragedije lokalnog stanovništva, zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum za sarajevske Srbe asocijacija na najveće poslijeratno protjerivanje naroda sa svojih ognjišta.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove. Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Novi Zejtinlik na Sokocu.

Prema relevantnim istorijskim i zvaničnim podacima, egzodus je počeo 17. februara 1996. godine na pravoslavni praznik Zadušnice.

Egzodus Srba iz Sarajeva treći je po brojnosti, nakon egzodusa Srba iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana