Bivšem direktoru UIO BiH pet i po godina zatvora

Nebojša Tomašević
Bivšem direktoru UIO BiH pet i po godina zatvora

SARAJEVO - Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević osuđen je pravosnažno na pet i po godina zatvora samo za primanja dara i drugih oblika koristi, dok za krivično djelo pranje novca još uvijek nije donesena odluka.

Čauševiću je ovu presudu izreklo Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Kako je saopšteno iz ovog suda, žalba Čauševića i njegovih branilaca, te žalbe branilaca optuženog Anesa Sadikovića odnosu na dio osuđujuće prvostepene presude  su odbijene kao neosnovane, dok je žalba Tužilaštva BiH djelimično uvažena u odnosu na optuženog Kemala Čauševića.

Pojasnili su da je on sada osuđen samo za primanje dara i drugih oblika koristi.

- Proces za krivično djelo pranje novca te za oduzimanje imovinske koristi i troškove krivičnog postupka nije završen i biće nastavljen. Žalba optuženog Čauševića i njegovog  branioca na osuđujući dio presude vezano za to je uvažena te je presuda u tom dijelu ukinuta i slučaj i određen je pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja  - rekli su u Sudu BiH.

Čaušević je prvostepenom presudom od 27. maja prošle godine za primanje dara osuđen na četiri godine, a za pranje novca  šest godina pa je dobio jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. Kazna za primanje mita sada je povećana na pet i po godina.

Prvostepenom presudom Anes Sadiković osuđen je na dvije godine zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi i ta kazna mu je sada potvrđena.

Prema optužnici, Čaušević je favorizovao Sadikovićeve i kompanije Sedineta Karića, poznatog kao „kralj tekstila“, koji je prije pet godina, nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Zahvaljujući Čauševićevom favorizovanju, tim kompanijama su navodno naplaćivane niže cijene po fakturama u odnosu na one stvarne, njihova roba nije detaljno pregledavana i isti dan je prolazila kroz carinu, što nije bio slučaj sa robom drugih firmi. Navodi se da je Karić Čauševiću za favorizovanje tokom uvoza tekstila od 2007. do 2011. godine dao 425.000 KM. Čauševića za pranje novca terete jer je novcem koji potiče iz krivičnog djela, a što je on znao, kupovao nekretnin. Tako je u periodu od 2004. do kraja 2012. godine na nekretnine potrošio najmanje 1.2 miliona maraka. Osim toga terete ga da je nezkonito  pribavio 200.000 KM koriti jednom preduzeću na ime štampanja poreskih markica.Tvrdi se da je Čaušević time stekao višemilionsku korist, te da je oštetio budžt za nekoliko miliona KM.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji „Pandora“. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Imovinska korist

Ranijom prvostepenom presudom od Kemala Čauševića oduzeta je nelegalno stečena korist u iznosu od 575.239 KM koje su pribavljene izvršenjem krivičnog djela.

Međutim, Apelaciono vijeće je u odnosu na tu odluku usvojilo žalbu optuženog Čauševića i njegovih branilaca te je taj dio presude ukinut i određeno je novo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana