Bevanda: Novalić prešao svaku mjeru

Željka Domazet
Bevanda: Novalić prešao svaku mjeru

Sarajevo - Ministar finansija i trezora i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Vjekoslav Bevanda rekao je juče da će i on ubuduće iskoristiti sve zakonske mogućnosti i odgovoriti premijeru Federacije Fadilu Novaliću za širenje zlonamjernih neistina.

Osvrćući se na Novalićeve tvrdnje da je Federacija BiH oštećena za 32 miliona maraka godišnje zbog raspodjele prihoda od putarina, konstatovao je da je to notorna neistina.

- Evo već 12 godina ima i rijetki su slučajevi da ja polemički odgovaram i komentarišem bilo čije izjave. Međutim, moram reći da je gospodin Novalić prešao svaku mjeru. Jednostavno ne govori istinu i upućuje takve stvari putem medija. Novalić u svim svojim javnim nastupima, a kako je počela kampanja, to je još žešće, ne govori osnovnu činjenicu. Privremena odluka predviđa deset odsto rezervisanih sredstava koja stoje dok se entitetske vlasti ne dogovore o poravnanju - rekao je Bevanda.

Kazao je da je trenutno na računu Uprave za indirektno oporezivanje više od 30 miliona maraka, koje stoje neraspoređene.

- Kada Novalić, umjesto da napada mene, sjedne i računski to stavi na sto, onda će stvari biti riješene. Žao mi je što je sam UIO koji hrani sve budžete na svim nivoima vlasti i pri tom bilježi stalni rast sada na udaru optužbi. Što se tiče javne riječi na koje se Novalić poziva u tim dopisima koje šalje ja mu više odgovarati neću. Budući da prijeti tužbama i ja ću preduzeti sve radnje koje mi stoje na raspolaganju da bih spriječio širenje neistina, zlonamjernosti i uvreda - rekao je Bevanda.

Pojasnio je da je Zakon o akcizama koji uključuje i putarinu donesen na osnovu potpisanog sporazuma između predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

- Tužbe nisu nikakvo rješenje. Međutim, morate imati kapacitet i doći do rješenja. Za svako rješenje koje oni postignu ja ću glasati - kazao je Bevanda.

Nove dionice

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Odjeljenja za transport Evropske banke za obnovu razvoj Sju Beret potpisali su juče ugovor od 180 miliona evra kredita za izgradnju dvije dionice autoputa Poprikuše - Nemila dužine 5,1 kilometar i Mostar Jug - tunel Kvanj dužine 8,7 kilometara, te tunela Ivan na koridoru 5C.

- Ovaj sporazum će obezbijediti nove kilometre autoputa na koridoru 5C u BiH. Korisnicima kredita želim da što prije završe tenderske procedure i uspješno okončaju radove na ovim dionicama autoputa kroz BiH - rekao je Bevanda i zahvalio Delegaciji Evropske unije za znatan doprinos izgradnji autoputa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana