Banjac: Prvi mart bitan samo zbog sajma turizma u Banjaluci

Srna
Banjac: Prvi mart bitan samo zbog sajma turizma u Banjaluci

BANjALUKA - Predsjednik NPS-a Darko Banjac izjavio je Srni da Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i istakao da je za njega 1. mart bitan samo zato što tog dana u Banjaluci počinje Sajam turizma na kojem će učestovati i Specijalna bolnica "Mlječanica".

Banjac je rekao da Federacija BiH, koja obilježava 1. mart kao takozvani dan nezavisnosti BiH, ako hoće, može da ga proglasi i "za svjetski praznik", ali na svojoj teritoriji.

"Činjenice su jasne – Srpska slavi 9. januar kao datum njenog rođenja i predložio bih im /političkom Sarajevu/ da to priznaju. Kako se oni ponašaju prema nama po pitanju tog datuma, zašto bismo se mi drugačije ponašali što se tiče 1. marta", rekao je Banjac.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana