Američki vojnici stigli na sarajevski aerodrom

Srna
Američki vojnici stigli na sarajevski aerodrom

SARAJEVO - Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu sletjeli su američki vojnici koji će učestvovati u vježbi “Brzi odgovor 2021”, koja će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč, te kasarni i aerodromu Dubrave.

Američke vojnike dočekali su ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, američki ambasador u BiH Erik Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Ivica Jerkić i komandant NATO štaba Sarajevo američki brigadni general Erik Folkestad.

Na aerodromu je upriličen i svečani doček, a američki vojnici su izašli iz aviona i postrojili se na pisti, prenose federalni mediji.

Nakon svečanog dočeka, oni će biti upućeni u autobuse kojima će biti odvezeni na lokaciju predviđenu za učesnike vojne vježbe.

Planirano je da se vježba “Brzi odgovor 21” održi od ponedjeljka, 17. maja, do 2. juna.

Vježba, kojim će rukovoditi komanda američke vojske za Evropu i Afriku, dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu.

U ovoj bilateralnoj vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i 700 američkih vojnika.

Jedan dio ljudstva i opreme je već stigao u BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana