Ambasada Rusije u BiH: Neosnovane izjave američke Ambasade u vezi sa NVO iz Srpske

GS
Ambasada Rusije u BiH: Neosnovane izjave američke Ambasade u vezi sa NVO iz Srpske

SARAJEVO - Iz Ambasade Rusije u BiH navode da su neosnovane izjave američke Ambasade u vezi sa Zakonom o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske, jer su upravo Sjedinjene Američke Države među prvima u svijetu donijele svoj čuveni zakon o stranim agentima koji predviđa rigorozne mjere za prekršioce.

- Obratili smo pažnju na bezočne i neosnovane kritičke izjave Ambasade SAD u vezi sa Zakonom o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske, koji, kako oni kažu, nema reperkusija na zakone SAD, nego je navodno uveden po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo. Ove tvrdnje ne piju vode, jer svima je poznato da su upravo SAD među prvim u svijetu donijele svoj čuveni zakon o stranim agentima, koji predviđa rigorozne mjere za prekršioce - saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju se dodaje da je istorija Amerike puna represivnih iskustva i praksi i da je dovoljno spomenuti doba "makartizma" u pedesetim godinama prošlog vijeka, ograničenje rada stranih medija i zabrane za strane posmatrače na izborima.

- Nažalost, puno tih praksi stigmatizacije nije ostalo samo daleka istorija nego se nastavljaju i razvijaju, a upravo u SAD su dobili poseban naziv - kultura otkazivanja. Sada je čak i sastanak sa diplomatama Rusije u SAD razlog za proganjanje i optužbe samih američkih državljana. Američka diplomatija ipak malo napreduje, manje direktno lažu i više prećutkuju - navedeno je u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije dodaju da SAD prećutkuju da se prema njihovom Zakonu o registraciji stranih agenata - FARA zatvorska kazna može dobiti zbog kršenja pravila predočavanja svih publikacija u roku od 48 časova.

Osim toga, kako je navedeno, SAD prećutkuju da sve nevladine organizacije /NVO i mediji/ - "strani agenti" moraju pružiti detaljni izvještaj o sastancima sa predstavnicima državnih organa svoje zemlje, što često paralizuje posao tih NVO ili medija.

Iz ruske Ambasade ističu da tačka 951 u članu 18 američkog zakona predviđa kaznu od 10 godina zatvora za propust registracije kao stranog agenta.

- Ima više tih "uzora demokratije". Posebno je nonšalantna argumentacija da se sličan zakon u Rusiji, navodno, koristi radi masovnih represija dok je u samim SAD registrovano vrlo malo sudskih slučajeva u vezi sa zakonom FARA - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je apslolutno prirodno da u SAD ima malo sudskih slučajeva za strane agente, jer se niko ne miješa u američku unutrašnju politiku preko medija ili NVO niti želi tako nešto.

Iz ruske Ambasade ističu da Sjedinjene Države finansiraju medije i nevladin sektor širom svijeta radi manipulacija političkim strankama i smjene vlada.

- Priznavali su svoje finansiranje NVO u stranim državama više puta od Nikaragve i Irana do Ukrajine. Stoga, sasvim je logično da će se sličan zakon o stranim agentima ticati većeg broja nevladinih organizacija ovdje, koje se bave političkom djelatnošću o trošku stranih sponzora. Smatramo da takvo pojašnjenje situacije nikako nije u suprotnosti sa slobodom govora - navedeno je u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana