Ahmetoviću ukinuta prvostepena presuda, naređeno novo suđenje

Srna
Ahmetoviću ukinuta prvostepena presuda, naređeno novo suđenje

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom je bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Sadik Ahmetović osuđen na šestomjesečni zatvor i naložilo mu novo suđenje zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, potvrdila je Srni njegov advokat Senka Nožica.

U prvostepenoj presudi Ahmetoviću je navedeno da je potpisivanjem ugovora o djelu omogućio zaposlenom Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi, čime je nanio štetu budžetu BiH.

Prema optužnici, Ahmetović je od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kada je bio ministar bezbjednosti, to učinio kako bi Bektiću pribavio nezakonitu imovinsku korist.

Ahmetoviću je stavljeno na teret da je sa Bektićem potpisao četiri ugovora o djelu kako bi stvorio privid da obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju bezbjednosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i drugi poslovi iz nadležnosti Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču od 3.400 KM, čime je budžet BiH oštećen za 15.680 KM.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana