Advokat Dušan Bratić: Imam nove dokaze protiv Krstičevića

Darko Momić
Advokat Dušan Bratić: Imam nove dokaze protiv Krstičevića

Banjaluka - Beogradski advokat Dušan Bratić tvrdi da je MUP Srpske još 2005. godine proslijedio Tužilaštvu BiH dokaze o zločinima Hrvatske vojske na području Jajca, ali da ta pravosudna institucija ništa nije učinila u vezi sa tim pitanjem što je za svaku osudu.

Imajući i to u vidu, Vratić je Tužilaštvu Srbije za ratne zločine podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta 4. gardijske brigade Hrvatske vojske i aktuelnog ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića i njegovih saboraca zbog sumnje da su u septembru 1995. godine počinili ratni zločin nad srpskim civilima na području Jajca.

Bratić kaže da je krivičnu prijavu podnio upravo zato što Tužilaštvo BiH ni poslije skoro dvije i po decenije od počinjenih zločina nije preduzelo konkretne korake da odgovorne izvede pred lice pravde. On kaže za “Glas Srpske” da je takvo ponašanje Tužilaštva BiH sramno, ističući da je on podnio krivičnu prijavu na osnovu principa univerzalne jurisdikcije koji je dio srpskog zakonodavstva.

- Poznato je da Hrvatska traži da se taj princip izbriše iz našeg zakonodavstva, ali on služi upravo za to da se protiv odgovornih za ratne zločine može pokrenuti krivični postupak onda kada to odbija da uradi pravosuđe zemlje na čijoj teritoriji su počinjeni zločini, a to je slučaj sa zločinima 4. gardijske brigade Hrvatske vojske kojom je komandovao Krstičević - kaže Bratić.

Na pitanje u čije ime je podnio krivičnu prijavu protiv Krstičevića i njegovih saboraca, Bratić kaže da ne zastupa nikoga i da je u svoje ime podnio krivičnu prijavu, ali da očekuje od porodica žrtava i njihovih potomaka da se obrate Tužilaštvu Srbije za ratne zločine kako bi se pokrenuli zahtjevi za imovinsko-pravnu odštetu.

 - Prijavu sam podnio sada zato što sam nedavno sticajem okolnosti došao do konkretnih dokaza koji se odnose na identifikaciju vojnih jedinica koje su učestvovale u zločinima. Pri tome ne mislim samo na zločin u mlinu u Bravnicama, već i na ono što se kasnije dešavalo u sportskoj dvorani u Livnu i bolnici Firule u Splitu - kaže Bratić.

Direktor Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da je Tužilaštvo BiH 2016. godine od Centra zatražilo dokumentaciju u slučaju zločina u akcijama “Južni potez” i “Maestral”, gdje je komandnu odgovornost imao general Krstičević.

- Ustupili smo im dokumentaciju, čak i video-zapise, ali nikakvu povratnu informaciju od tužilaštva nismo dobili. Vidio sam da se Krstičević brani da je u vrijeme kada su počinjeni zločini on bio na dopustu, ali postoji video-snimci koji ga demantuju i koji potvrđuju da je bio na licu mjesta kada su počinjeni zločini - kaže Kojić.

Damir Krstičević rekao je novinarima u Splitu da je njegov ratni put potpuno čist i da je srećan kako je komandovao brigadom.

Zločin u Bravnicama

 

U prijavi koja je podnesena Tužilaštvu za ratne zločine Srbije hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević i više lica sumnjiče se da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mjestu Bravnice kod Jajca ubili 81 srpskog civila, od čega osmoro djece, kao i za nehumano postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u sportskoj dvorani u Livnu i bolnici Firule u Splitu. Krstičeviću se na teret stavlja i raketiranje kolone srpskih izbjeglica koja se kretala putem Donji Vakuf - Jajce tokom akcije “Južni potez”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana