Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske: Slavićemo 9. januar bez obzira na sve napade

Vedrana Kulaga
Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske: Slavićemo 9. januar bez obzira na sve napade

Republika Srpska je na dobrom putu i sigurnim korakom ide u budućnost, a naša obaveza je da je štitimo, čuvamo i jačamo njene institucije te da dostojanstveno svake godine obilježavamo 9. januar - datum njenog rođenja jer je tog dana nastala naša Republika, za koju su položeni mnogi životi, poručila je u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednica Republike Željka Cvijanović u susret novom obilježavanju Dana Republike.

Cvijanovićeva je naglasila da Srpska 27. rođendan dočekuje politički i ekonomski stabilna, dodavši da je to najvažnije za građane.

- Političku stabilnost smo dokazali formiranjem  vlasti nakon izbora i usvajanjem budžeta, što nije uspjela ni FBiH, ni nivo BiH, odakle i javno stižu ucjene za formiranje Savjeta ministara. Mi ćemo i ove godine dostojanstveno i svečano obilježiti 9. januar - dan na koji moramo da budemo ponosni, ali stalno moramo da radimo kako bismo uspjeli da obezbijedimo bolji ambijent za sve. Moramo voditi računa i o bezbjednosnoj situaciji, što je preduslov za jačanje Republike u političkom i ekonomskom smislu. Posvećeni smo tome da Srpska bude mirna, stabilna, institucionalno politički i ekonomski jača nego ranije te bezbjedna - rekla je Cvijanovićeva.

GLAS: Koliko je značajno obilježavanje 9. januara - Dana Republike, imajući u vidu brojne pokušaje osporavanja tog datuma, od kojih su neki još na snazi? Očekujete li dalje napade?

CVIJANOVIĆ: Sigurno će ih biti i ne treba očekivati da će se te strasti smiriti. U BiH postoji ta potreba da se tako napada Srpska, ali ćemo kao i do sada spremno braniti dan svog rođenja. Taj datum ima ogromnu istorijsku ulogu, a u pozadini svih silnih napada je nastojanje da ospore činjenicu da je Srpska nastala prije Dejtona te unijela sebe, suverenost i teritoriju u nešto što je poslije kreirano i verifikovano Dejtonskim sporazumom. Za nas je, i to kažemo, 9. januar dan kada je Srpska stvorena i tog dana slavimo njen rođendan bez obzira na sve napade. Tako ćemo i nastaviti.

GLAS: Da li je sve spremno za ovogodišnje obilježavanje i šta za Vas predstavlja taj dan?

CVIJANOVIĆ: Organizacija proslave 9. januara je uhodana stvar. Svečani defile postaje tradicionalan, akademija to već i jeste. Proslava će biti prožeta elementima kroz koje ćemo reći da smo ponosni i vječni, što je i moto ovogodišnje manifestacije. Fokus ćemo staviti na identitet i ponos zbog njega, te na budućnost i spremnost da tim putem idemo hrabro. Stalno moramo da imamo na umu one koji su je stvarali, koji su živote i dijelove tijela utkali u njene temelje, koji su donosili hrabre političke odluke da bi mogla da funkcioniše i da se odupre izazovima i napadima. Uvijek postoji obaveza odnosa prema Republici kao takvoj. Naši građani, i ja sa njima, duboko smo svjesni važnosti očuvanja Republike i da je to okvir za funkcionisanje sistema te odbrambeni mehanizam. Vjerujem da će ta ljubav, želja i potreba da Republika uspije i da ostanemo okupljeni oko nje biti pobjednička priča. Republika Srpska će trajati. Ona je plod volje i želje naroda koji ju je stvarao, čuvao i koji će je očuvati. Uloga nas funkcionera je da ne zaboravimo to opredjeljenje i ljubav te da se u svakoj prilici ponašamo u skladu sa tim očekivanjima naroda. 

GLAS: Kako vidite Republiku Srpsku u skorijoj budućnosti?

CVIJANOVIĆ: Srpska će jačati, postajati sve stabilnija te svjesnija sebe, kapaciteta i potencijala. Republika je pokazala žilavost u teškim vremenima, globalnim ekonomskim problemima i političkim izazovima. Uspjeli smo da kažemo naše stavove i da se borimo za njih. Otvoreni smo za sve koji žele da žive u njoj i poštuju zakone jer smo demokratska zemlja, jaka i snažna te svjesna sebe.

GLAS: Kakvi su Vaši planovi i ciljevi za narednu godinu, prvu na mjestu predsjednice Republike?

CVIJANOVIĆ: Moramo nastaviti da jačamo međuinstitucionalnu saradnju, a u tome ulogu predsjednika Republike vidim kao ključnu. Institucije Srpske moraju da govore jednim glasom, da koordiniraju aktivnosti i da nikada ne izgube iz vida zadatak da jačaju Srpsku. Uloga predsjednika je i da inicira stvari i programe s ciljem popravke demografske osnove, povećavanja broja radnih mjesta te školovanja kadrova koji će sutra moći pronaći posao. Jedan od programa za koji sam dobila podršku je višegodišnji nacionalni program demografske obnove i polako ćemo početi da radimo. Čitav niz mjera već primjenjujemo, ali moramo da analiziramo šta od toga daje rezultate i šta nam je, možda, promaklo. Širok program, koji sadrži nekoliko projekata, jeste i Srpska - društvo u pokretu, kroz koji želimo da pokažemo da ne stojimo, već da sigurnim korakom idemo ka budućnosti. 

GLAS: Na tim projektima ćete raditi sa Vladom Republike Srpske, u kojoj ste bili godinama na mjestu premijera i ministra. Iz ekspozea novog premijera je vidljivo da su pred Srpskom ekonomske i socijalne reforme. Šta Vi kažete na te planove?

CVIJANOVIĆ: Ekspoze premijera Radovana Viškovića je ambiciozan, ali i realan. Postigli smo dobru osnovu za kretanje na putu ka modernoj i snažnoj Republici u kojoj će biti više radnih mjesta, veća bezbjednost i druge stvari koje vidim kao prioritete. Sigurna sam da će novi premijer sa svojim kabinetom uspjeti da ispuni što je i zacrtao u programu rada za naredni period, a i ja kao predsjednica te srpski član Predsjedništva BiH radićemo sa njima za dobrobit i razvoj Srpske. Vidim optimizam, a nikakav strah u odnosu prema problemima, i to je veoma važno. 

GLAS: Da li je jedna, kako kažete, dobra polazna osnova i to što u ovom mandatu srpski predstavnici u Sarajevu dolaze iz stranaka koje su formirale vlast na nivou Republike?

CVIJANOVIĆ: To je olakšavajuća okolnost, ali je vidljivo da postoje namjere da bude blokiran proces formiranja vlasti na nivou BiH. Uvijek je do sada nakon izbora forsirano da bude ubrzano formiranje Savjeta ministara, a ovaj put se to nastoji blokirati. 

GLAS: Zbog čega?

CVIJANOVIĆ: Ljudima u političkom Sarajevu, prevashodno u bošnjačkim političkim partijama, ne odgovara da dođe nova garnitura iz Republike Srpske. Žele da zadrže postojeće ministre, koji više nemaju nikakav legitimitet da tamo sjede i budu ministri. Izgubili su na izborima, neki su već dobili nove mandate, a postavlja se i pitanje legitimiteta odluka koje donose. Cilj je da ih zadrže kao ikebane te onemoguće drugim političkim snagama da dođu i rade svoj posao. Sve je to igra, a druga stvar je i nemogućnost dogovara među bošnjačkim strankama u FBiH. Na nivou BiH nemamo namjeru da funkcionišemo po principu koalicije, već da najbolje predstavimo Srpsku i doprinesemo njenom razvoju. Bilo bi mnogo lakše da je Savjet ministara uspostavljen, ali ako oni koji najviše brane BiH i prave lažnu sliku o njoj kao prelijepoj zemlji ne žele da bude formirana vlast, u redu. Neće ni biti.

GLAS: Da li će Srpska nastaviti saradnju sa Srbijom, ali i sa drugima?

CVIJANOVIĆ: Odnosi između Srpske i Srbije su odlični i nastavićemo da ih unapređujemo. Zahvalni smo Srbiji za projekte koje je posljednjih godina realizovala u Srpskoj i imala sluha za određene potrebe koje smo imali u Srpskoj, a pri tome se nije miješala u unutrašnja pitanja Srpske. To je zreo odnos, ali se kao takav ne prepoznaje u Sarajevu, gdje uvijek žele da napadnu svakoga ko sarađuje sa nama. Veza Srpske i Srbije je prirodna i logična, a narod želi da budemo povezani mostovima, saobraćajnicama i drugim projektima. 

GLAS: Ima li na pomolu prve ovogodišnje zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije, koje prate i sastanci rukovodstava dviju zemalja?

CVIJANOVIĆ: Zajednička sjednica bi trebalo da bude održana u februaru, a sigurna sam da će biti uspješna. Određene stvari smo pokrenuli u avgustu prošle godine u Trebinju, kada sam bila premijer Srpske, i sada ćemo ići dalje u konkretizaciju iniciranih i započetih projekata. Tu su važni projekti u energetici, odnosno izgradnja hidroelektrana Foča i Paunci, i to je jedan od dokaza kako možemo da sarađujemo na dobrobit svih građana.

GLAS: Kako ocjenjujete dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Beograd 17. januara?

CVIJANOVIĆ: Drago mi je što ruski predsjednik dolazi u Srbiju. Republika Srpska ima dobre odnose sa Rusijom, kao što ih ima i Srbija, i nastojaćemo da i dalje njegujemo te partnerske odnose. Rusija nam je veoma bliska, ali to nikada nije koristila da bi nas bilo čime uslovljavala ili nametala. Dosljedno su branili stavove onoga što je satkano Dejtonskim sporazumom. Mnogo puta smo imali priliku da vidimo i u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da su ruski ambasadori branili ono što je Republika Srpska pisala u izvještajima koje je slala na tu adresu, suprotstavljali se izmišljenim i lažnim tezama koje su bile dio izvještaja visokog predstavnika u BiH, koji su, po pravilu, bili negativno usmjereni ka Srpskoj. Međunarodna zajednica niz godina funkcioniše na taj način. Omiljeni krivac za sve i svašta im je Republika Srpska.

GLAS: Zbog čega je to tako?

CVIJANOVIĆ: Tako nastoje da skrivaju sve deficite koje pokazuje FBiH. Da je FBiH formirala vlast, a da mi nismo, našli bismo se u svjetskim medijima kao nefunkcionalni dio koji remeti sve druge u BiH. To je dio njihovog projekta i plana da se smanji ili istopi uticaj i značaj Srpske, a jača nivo BiH iako nema pravih ustavnih nadležnosti. Usmjereni su protiv nas, a jedini koji su bili izuzeti od intervencija su Bošnjaci jer su oni promotori njihove politike u BiH. Dvostruki aršini su vidljivi i kada je riječ o Srbiji. Neshvatljive su izjave Evropljana koji pozivaju dvije strane da se uzdrže, misleći i na Beograd i na Prištinu, a samo Priština pravi probleme. To je i više nego licemjerno. Republika Srpska želi da sarađuje sa svima, ali neke stvari koje nam se dešavaju moramo jasno reći.

GLAS: Kako gledate na posljednja dešavanja u Banjaluci koji se tiču pokreta Pravda za Davida?

CVIJANOVIĆ: Došlo je do eskalacije stanja jer se oni koji su tražili odobrenje protesta nisu pridržavali zakona koji su obavezni za sve. Izašli su iz tih okvira, uradili što su uradili, a Banjaluka ne može da bude zarobljenik toga. Nikome se ne sprečava da iskaže nezadovoljstvo, protestuje, okuplja se, ali sve mora da bude u skladu sa zakonom. Ko god pravi nered i ne poštuje zakon moraće da snosi posljedice. Tragično je da jedna politička partija, u ovom slučaju PDP, zloupotrebljava bilo čiju smrt, posebno mladićevu.

Pomoć najmlađima u životnim bitkama

 

GLAS: Jedna od zaštitnih slika Srpske su donatorske večeri koje već godinama organizuje kabinet predsjednika, a koje su produbile novu nadu i spas za brojne mališane koji biju najteže životne bitke. Da li ste zadovoljni posljednjom organizacijom i epilogom manifestacije S ljubavlju hrabrim srcima?

CVIJANOVIĆ: Iza nas je deveto donatorsko veče i to je događaj koji nas drži okupljene u Srpskoj. Mnogo ljudi je pozvalo humanitarni broj, uplatilo određene iznose i to pokazuje koliko u nama ima solidarnosti i želje da se okupimo zbog onih kojima je potrebna pomoć. Rezultatima sam veoma zadovoljna, posebno jer su dio posljednje akcije bila djeca kako bi pomogla svojim drugarima kojima je pomoć potrebna. Pokazalo se da je to bio dobar potez, tako da će i naredne godine djeca ponovo biti naši partneri. To treba da bude veče djece, ona nastupaju i na taj način pomažu drugoj djeci.

GLAS: Da li je bio dobar potez i formiranje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu?

CVIJANOVIĆ: Jeste. Pokazali smo solidarnost i putem toga fonda, kao i kroz druge projekte koje je podržao i kabinet predsjednika Republike. To moramo nastaviti i zadržati osjećaj da moramo pomoći sugrađanima kojima je to prijeko potrebno. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana