Vježba na Manjači pritisak da se BiH na silu uvuče u NATO

Srna
Vježba na Manjači pritisak da se BiH na silu uvuče u NATO

Beograd - Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski smatra da je planirana NATO vježba sa avionima A-10 na Manjači politička poruka Banjaluci i pritisak da se BiH na silu uvuče u NATO.

"Potpuno je suludo uopšte razmišljati o korišćenju aviona A-10 na poligonu na Manjači. Ti avioni vežbaju samo na jednom poligonu, a to je na Sardiniji, i to na izolovanom delu ostrva", rekao je Lazanski Srni.


Ističući da ovi avioni koriste radioaktivnu municiju, Lazanski je podsjetio da su ti isti avioni radioaktivnom municijom gađali Hadžiće i da je zato u Bratuncu, gdje se nastanio dio Srba izbjeglih iz ovog mjesta nedaleko od Sarajeva, povećan broj oboljelih od kancera.

Lazanski je naveo da su avioni tipa A-10 učestvovali u "Pustinjskoj oluji" 1991. godine, u drugom zalivskom ratu 2003. godine, te u agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine, tokom koje su isto gađali osiromašenim uranijumom i otuda povećan broj oboljelih od kancera na Kosovu i Metohiji.

"Avion tipa A-10 ima top žvulkanž, koji koristi municiju sa osiromašenim uranijumom. Ne znam zaista koja je to potreba NATO da vrši tu vrstu gađanja", rekao je Lazanski.

On je objasnio da ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja nije članica NATO-a ili procesa Partnerstvo za mir, u koju dođe avijacija iz država NATO-a i vježba i gađa bojevom municijom.

"To je nonsens i nešto što je nedopustivo. Naravno da se time vlasti u Sarajevu poltronski ponašaju prema NATO-u i Amerikancima, ali ja pitam svakoga da mi navede jednu zemlju koja nije članica NATO-a ili je članica procesa Partnerstvo za mir, gde NATO avijacija vežba bojevom municijom. Nema takve zemlje! I sad su oni našli baš Manjaču kraj Banjaluke da vežbaju", rekao je Lazanski.

On je ukazao da nema apsolutno nikakve potrebe da se vježba na Manjači.

"Oni imaju poligon na Sardiniji i na Kritu gde mogu da vežbaju. Ali vežbati A-10 na području Banjaluke, to znači da smatraju Republiku Srpsku i celu BiH prostorom za odlaganje radioaktivnog otpada i ništa drugo", smatra Lazanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana