Lukač odbacio optužbe

Srna
Lukač odbacio optužbe

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da odbacuje optužbe koje je u Narodnoj skupštini Srpske iznio Davor Dragičević, otac tragično nastradalog Davida Dragičevića, optužujući ga kao saučesnika u ubistvu njegovog sina, bez ijednog dokaza.

Lukač je upitao ko ima pravo da optužuje bez ijednog dokaza ikoga za ovako teška krivična djela.
“Sve što smo čuli od Davora Dragičevića nije iznenađenje. Ovo je očigledno pripremljen performans za optužbe prema meni lično, ali i institucije Srpske bez ijednog dokaza”, rekao je Lukač na posebnoj sjednici na kojoj se razmatra dokument o stanju bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj “Pravda za Davida - pravda za sve”, prema prijedlogu narodnih poslanika.

On je poručio da će podnijeti krivične prijave protiv svakoga ko ga optužuje bez ijednog dokaza, poput blogera Slobodana Vaskovića, ali i pojedinih narodnih poslanika.

“Slobodan Vasković usmjerava Dragičevića, kao i pojedini političari koji žele da iskoriste ovo na morbidan način. Razumijem Dragičevićevu bol, ali ovo je izluđivanje njega u velikoj nesreći koja ga je zadesila da bi ga iskoristili za svoje interese”, rekao je Lukač.

On je rekao da u Srpskoj postoje institucije čiji je posao da utvrde šta se dogodilo.

Lukač je istakao da je donesena odluka o ukidanju tajnosti podataka u slučaju Davida Dragičevića jer je utvrđeno da postoji potreba da se ovi podaci učine dostupni javnosti.

“I ja sam stvarao Republiku Srpsku, borac sam prve kategorije, ratni vojni invalid, sedam litara krvi sam prolio za ovu Republiku u svim borbama, ranjavanjima i operacijama koje sam podnio”, rekao je Lukač.

On je istakao da je i njegov desetogodišnji sin lažno optužen na društvenim mrežama da je učestvovao u premlaćivanju Dragičevića, te poručio da neće dozvoliti da iko naudi njegovoj djeci.

Lukač: Zloupotreba Bola Davora Dragičevića

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da bloger Slobodan Vasković, pored nekih ljudi iz političkog života, instruišu Davora Dragičevića, oca tragično stradalog Davida Dragičevića.
“Dva blogera vode istragu i usmjeravaju Davora Dragičevića šta da radi, a to su Slobodan Vasković i Borislav Radovanović. Ja razumijem bol Davora Dragičevića i sve što mu se dešava. Ali ovo je izluđivanje jednog čovjeka u njegovoj boli”, istakao je Lukač u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Lukač je naveo da se svaki dan iznose neistine bez ijednog dokaza, te najavio da će on i svi drugi koji se neargumentovano optužuju podnijeti prijavu sudu protiv Vaskovića gdje će morati da dokaže ono što piše.

“Vasković javno piše da zna ko su ubice, ali neće da kaže. Ko onda prikriva ubice? Nismo čuli ko je ubica. Meni da je neko dijete ubio, a da institucije neće da urade, znam šta bih uradio”, rekao je Lukač i dodao da je tri puta od Tužilaštva zatraženo da sasluša Vaskovića, jer kako sam tvrdi zna ko su ubice, ali su oni odgovorili da on nije relevantan.

Ministar je ocijenio da je Vasković manipulator koji svojim pisanjem “teroriše Republiku Srpsku”.

“Koliko mrzi Srpsku, znamo iz njegovih priča u magazinu '60 minuta' u kojima je govorio da je Republika Srpska 'crna rupa' u kojoj se skupilo svo zlo. Bakir Hadžiomerović ga je izbacio iz emisije kada je dobio snimke da je u Srebrenci kao novinar frizirao dokaze i tjerao nesrećne zarobljene ljude da pričaju ono što on hoće”, rekao je Lukač.

“Prvi put kada sam pomenuo Vaskovića u javnosti, nakon svih lažnih pisanja o meni, napisao je da sam postavio snajperiste na krovove koji će pucati u narod. To je bilo za vrijeme protesta sindikata i naravno da nisam postavio snajperiste, jer su to naši mladići kojima niko ne bi mogao narediti da pucaju po narodu”, istakao je Lukač.

Nakon toga, dodao je Lukač, u posjetu mu je došao izaslanik Ambasade SAD da kaže da ne napada Vaskovića.

“Imam pravo da u svoje i u ime institucija kažem da nije istina ono što piše. Vasković hoda po gradu i priča da ga plaća Ambasada SAD i da ima njihovu zaštitu. I jeste zaštićen jer niko ne pominje njegove pisanije, klevete i blaćenja. Javna je tajna da su i privrednici morali platiti Vaskoviću da ne piše o njima”, tvrdi Lukač.

Prema njegovim riječima, Vasković od toga živi i od napada na Republiku Srpsku. “Ambasador SAD u BiH ne dođe kod predsjednika ni kod predsjednika Vlade, već sjedi sa Vaskovićem. Od njega dobija informacije šta se dešava u Srpskoj. Vasković izbjegava da mu policija uruči sudski poziv, pa onda nakon toga piše da neko hoće da ga ubije. Taj čovjek danas vodi proces u predmetu 'Dragičević'“, istakao je Lukač.

On je naglasio da Ambasada SAD u BiH mora znati da “štiti lažova i manipulatora”.

Lukač je naveo da je Borislav Radovanović, drugi bloger koji instruiše Davora Dragičevića, psihički bolestan čovjek koji je tri puta liječen, suspendovan je iz policije, a koji sada iskorištava psihičko stanje Davora Dragičevića. 

Lukač: Davidova smrt nastupila utopljenjem

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su oba obdukciona nalaza pokazala da je smrt Davida Dragičevića nastupila utopljenjem u vodi.
Lukač je rekao da nalazi pokazuju da je smrt nasilna i da je nastupila utopljenjem u vodi, te objasnio da je nasilna smrt ono što nije prirodna smrt.

“Nije bilo povreda koje su izazvale smrt. Smrt je nastupila utopljenjem u vodi”, rekao je Lukač na posebnoj sjednici na kojoj se razmatra stanje bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj - “Pravda za Davida - pravda za sve”.

On je dodao da je obdukcioni nalaz doktora Željka Karana pokazao da nema vitalnih povreda za života, te da nema preloma kostiju.

“Nema rasklimanih niti svježe razbijenih zuba, iako je /Davidov otac/ Davor Dragičević rekao da je njegovom sinu vilica slomljena”, rekao je Lukač.

On je dodao da nalaz pokazuje i da nema određenih promjena na tijelu, iako je Davor rekao da je njegov sin silovan.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da je analizom krvi i urina utvrđeno prisustvo 1,58 promila alkohola u krvi, odnosno 1,32 promila u urinu, te prisustvo marihuane i LSD-ija.

On je dodao da je, prema Karanovom nalazu, smrt nastupila u intervalu maksimalno sedam dana od obdukcije, te da u tom smislu postoji određeno razmimoilaženje sa nalazom doktora Ivice Milosavljevića.

Lukač je naveo da je doktor Milosavljević saglasan da je tijelo nastradalog moglo biti i više od četiri dana u vodi, kada su mu predočene određeni meteorološki i ostali uslovi tih dana.

On je dodao da je doktor Milosavljević i tužilaštvu objasnio određena razmimoilaženja sa nalazom doktora Karana.

Lukač je rekao da istraga o tragičnoj smrti Davida Dragičevića još traje, te je podsjetio da je 198 dokaza, saslušanja, izjava i poligrafskih ispitivanja MUP u izvještaju dostavio nadležnom tužilaštvu.

“Sve se radi u saradnji sa tužilaštvom i ko može od 30 inspektora da sakrije nešto”, upitao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana