Bevanda: Najveći neuspjeh je nepostojanje mehanizma koordinacije

SRNA
Bevanda: Najveći neuspjeh je nepostojanje mehanizma koordinacije

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda ocijenio da je najveći neuspjeh vlasti BiH u prošloj godini bio nepostizanje konsensuza o Mehanizmu koordinacije prema EU koji se mogao koristiti i u druge svrhe, kao što je koordinacija nakon majskih poplava.

Govoreći o Izvještaju o radu Savjeta ministara BiH za 2013. koji je danas razmatrao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Bevanda je istakao da je Savjet ministara posebno akcentirao informaciju o radu na evropskim integracijama u 2013.

"O tome je nadležna parlamentarna komisija dala negativno mišljenje i ocijenila da smo mi odgovorni za nepostizanje dogovora o Mehanizmu koordinacije prema EU i za neprovođenje odluke Suda u Strazburu u Slučaju "Sejdić-Finci"", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je predložio parlamentu BiH 30 zakona tokom 2013.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić ukazala je da je Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2013. nekompletan, jer neke parlamentarne komisije nisu dostavile izvještaje o radu ministarstava za koje su nadležne.

"Zato smatram da ne možemo o Izvještaju odlučivati. Prvi put su data i negativna mišljenja za rad nekih ministarstava", napomenula je Majkićeva.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević ocijenila je da je neprihvatljiva činjenica da svi ministri iz Savjeta ministara danas nisu prisutni dok se raspravlja o ovoj tački dnevnog reda.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu i o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kojim se na jedinstven način regulišu pitanja koja se odnose na ocjenjivanje svih nosilaca pravosudnih institucija u BiH.

Majkićeva je rekla je da ovaj zakon predstavlja prelazno rješenje koje ne rješava sam način rada VSTS-a i da predstavlja kozmetičke promjene koje ova stranka neće podržati.

Poslanik Petar Kunić iz DNS-a ocijenio je da se predloženim zakonom parcijalno rješavaju navedena pitanja i da VSTS, kao instituciju i njeno funkcionisanje, treba staviti na dnevni red Doma.

Poslanik SDA Šefik Džaferović rekao je da će Klub SDA podržati principe predloženog zakona, kao i poslanik HDZ-a Mate Franjičević, koji smatra da zakon predstavlja korak koji ide u dobrom smjeru.

Obavljena je rasprava o svim tačkama dnevnog reda, a glasanje je zakazano za 17.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana