Bakir Hadžiomerović od INA izreketirao 30.000 evra

G. Maunaga, D. Kuljiš
Bakir Hadžiomerović od INA izreketirao 30.000 evra

BANjALUKA - Urednik emisije "60 minuta" Federalne televizije Bakir Hadžiomerović reketirao je u junu 2007. godine hrvatsku naftnu kompaniju INA od koje je naplatio 30.000 evra u gotovini.

U posjedu "Glasa Srpske" je dokument koji to potvrđuje, a kojeg je u zagrebačku Upravu poslao direktor ogranka INA u BiH "Interine" iz Mostara Franjo Božić. U tom dokumentu od 6. juna 2007. godine, označenom kao poslovna tajna, Božić obavještava predsjednika Uprave INA u Zagrebu Tomislava Dragičevića da je po njegovom uputstvu obavio razgovor sa Hadžiomerovićem i dogovorio da on u svojoj emisiji neće napadati konzorcijum INA/MOL i "Energopetrol" zbog čega mu je plaćeno 30.000 evra u gotovini. Od tada u "60 minuta" prestaju svi napadi na hrvatsko-mađarski konzorcijum, koji je privatizovao sarajevsku naftnu kompaniju "Energopetrol".

Dokument koji je u posjedu "Glasa Srpske" takođe imaju i Državno tužilaštvo Hrvatske, USKOK i hrvatska policija i ozbiljan je dokaz korupcije u koji su umiješani čelnici INA i Hadžiomerović.

Orkestrirani napadi 

Cijelu 2006. godinu Hadžiomerović je u emisiji "60 minuta" objavljivao priloge o navodnom kriminalu Vlade FBiH u poslu sa konzorcijumom INA-MOL, posebno kada je riječ o privatizaciji "Energopetrola". Svesrdnu podršku davao mu je tadašnji glavni urednik magazina "Dani" Senad Pećanin u svojim uvodnim kolumnama.

Pećanin u uvodniku "Dana" 27. januara 2006. godine piše da su poslanici u federalnom parlamentu uskratili podršku premijeru FBiH Ahmetu Hadžipašiću da konzorcijumu INA/MOL proda sarajevski "Energopetrol" i zbog priloga u emisiji "60 minuta".

- Ima puno osnova i za zaključak da je prilog Arijane Saračević u emisiji "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića, koja je emitovana prethodne noći, o skandaloznoj otimačini naftnog terminala u Dretelju od strane HDZ-ovih tajkuna, imao velikog uticaja na poslanike - napisao je Pećanin.

"Dani" su 14. jula 2006. godine, između ostalog, "ekskluzivno" objavili da Hadžipašić i njegov zamjenik Dragan Vrankić pokušavaju finalizovati kriminalnu predaju Energopetrola", koji treba da dokapitalizuje konzorcijum INA/MOL.

- Da premijer Federacije i njegov zamjenik uz pomoć Kaseme Ćatović, Ahmeda Žilića, Mirka Puljića i Anke Šešlija, u susjednoj Hrvatskoj pokušaju tako drskim kriminalom ojaditi državu, ne samo što bi već odavno bili pred sudom već bi bili smatrani i ludim - napisali su "ekskluzivno" "Dani".

Pisali su još da je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić izričito protiv ove privatizacije, što nije bilo teško pretpostaviti, jer je u tom trenutku Silajdžićev "intimus" Safet Oručević bio suvlasnik magazina "Dani".

Nekoliko dana poslije ovog teksta Vlada FBiH sklopila je ugovor sa konzorcijumom INA/MOL po kojem je 67 odsto vlasništva "Energopetrola" prešlo u ruke ovog konzorcijuma.

Hadžiomerović, međutim, u "60 minuta" nastavlja seriju priloga u kojima napada konzorcijum INA/MOL i kriminalizuje privatizaciju "Energopetrola" sve do trenutka dok ne dogovara cijenu koja će biti dovoljna da zaćuti.

Čelnik INA u BiH ispao je, međutim, prilično naivan kada je faksom poslao obavještenje Dragičeviću kojim je potvrdio da su Hadžiomeroviću isplatili novac da se prekine kampanja protiv glavne naftne grupacije, koja snabdijeva tržište BiH. INA, naime, u BiH izvozi više od tri četvrtine naftnih derivata, koji se distribuišu na tom tržištu. 

Promjena taktike 

Nakon što mu je isplaćeno 30.000 evra Hadžiomerović ne samo da je prestao sa napadima na konzorcijum INA/MOL nego je krenuo u obračun sa njenom konkurencijom u BiH.

Kada je Republika Srpska prodala Rusima nekada najveću jugoslovensku rafineriju nafte u Brodu stvorena je kompanija koja konkuriše INA sa domaćim proizvodom. Zbog toga je tadašnji premijer RS Milorad Dodik postao primarna meta napada u Hadžiomerovićevoj emisiji.

Da li je INA platila i dodatne usluge nije poznato, ali je potpuno jasno da ova korupcionaška afera ima i širi politički kontekst. Dobro je poznato da je Dragičević kadar bivšeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića, koji ga je na tom mjestu uspio održati političkim dogovorom sa tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u sklopu njihovog obostrano korisnog, ali nepostojanog pakta o saradnji i nenapadanju.

BiH je, naime, bila važna adresa Mesićevog spoljnopolitičkog angažmana. I kada je otišao sa funkcije njegove ambicije da utiče na događaje u BiH nisu se stišale. Mesić je tako na dan kada je aktuelni hrvatski predsjednik Ivo Josipović zbog zalaganja za mir i toleranciju u Banjaluci primao nagradu za ličnost godine u prisustvu političke i poslovne elite regiona, Mesić je u Sarajevu na FTV-u u razgovoru s Hadžiomerovićem napadao Josipovićevu politiku. Zanimljivo je da su skupu u Banjaluci prisustvovali i Bakir Izetbegović, Sulejman Tihić i Fahrudin Radončić, a izostali su samo predsjednik i potpredsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić.

Franjo Božić

Franjo Božić, koji trenutno obavlja dužnost direktora "Energopetrola", izjavio je za "Glas Srpske" da prvi put čuje za dokument kojim Tomislava Dragičevića obavještava o isplati novca Bakiru Hadžiomeroviću.

- Nikada nisam potpisao nešto slično i takav dokument ne može postojati. To je nemoguće, ludost. To nema veze sa stvarnošću. Ja sa Hadžiomerovićem nikad nisam razgovarao niti imao ikakav kontakt. Svi mediji, pa i "60 minuta", pratili su intenzivno pregovore o dokapitalizaciji "Energopetrola" i sve što se događalo u to vrijeme i niko nas nije štitio ni štedio na bilo koji način - kaže Božić.

U INA su kazali da će Dragičević, koji je danas član Uprave tog preduzeća, biti odsutan do 3. januara.

Portparol INA Zagreb Bojan Vinek kaže da ne zna za postojanje dokumenta koji je u posjedu "Glasa Srpske".

- Prvi put čujem za to, kao i za emisiju "60 minuta". Ne mogu ni za koga da tvrdim da je kriv ili da je nevin, ali mi u INA tako ne radimo. Ako je to tačno, to je katastrofa. To je kod nas krivično djelo, vjerujem da je tako i u BiH - kaže Vinek.

Balkanska politika

Mesić se uporno pokušava nametnuti BiH, jer blijedi i iščezava s političke scene bez obzira na vitalnost kojom odgađa politički rigor mortis.

Njegov sarajevski partner Haris Silajdžić već je zaboravljen, crnogorski dugogodišnji predsjednik i premijer Milo Đukanović morao se povući, a kosovski premijer Hašim Tači ima velikih problema. To je nova paradigma balkanske politike - miču se svi oni koji su preko obavještajnog podzemlja komunicirali s kriminalnim miljeom.

Druga faza tog procesa biće propast korifeja političke korupcije. Sanader je već otišao, a otvoreno je pitanje ko će na Balkanu poći za njim.

Tomislav Dragičević

Bivši ministar privrede Hrvatske Damir Polančec izjavio je ranije da je Tomislav Dragičević kao ključni čovjek INA učestvovao u privatizaciji te kompanije, koju je kao nedodirljivi politički kadar Stjepana Mesića ostavio u dugovima. Polančec je rekao i da je prodaja INA dogovorena na Pantovčaku kod Mesića.

Dragičević, koji je i danas član Uprave INA, je to negirao tvrdeći da o eventualnoj političkoj pozadini i trgovini u predaji upravljačkih prava mađarskom MOL-u ne zna ništa.

Hrvatsko državno tužilaštvo istražuje dug INA od 2,5 milijardi kuna (oko 658 miliona KM) prema državi koji je nastao neplaćanjem poreza. U septembru je zbog toga Dragičević dao iskaz pred komisijom hrvatskog Sabora, koja istražuje privatizaciju INA.

"HT Mostar"

Akcionari kompanije "HT Mostar" podnijeli su prije nekoliko mjeseci krivičnu prijavu Agenciji za istrage i zaštitu BiH i Odjeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala Tužilaštva BiH, hrvatskom USKOK-u i njemačkoj policiji protiv organizovane kriminalne grupe od 12 osoba i firmi zbog pronevjere 100 miliona KM u "HT Mostar".

Pored direktora "HT Mostar" Stipe Prlića i vlasnika privatnih firmi prijavljeni su i nekadašnji predsjednik Upravnog odbora HT-a i predsjednik Upravnog odbora FTV-a Slavo Kukić, te i urednici i novinari emisije "60 minuta" FTV-a Bakir Hadžiomerović, Sanjin Bećiragić i Zvonimir Jukić.

Hadžiomerović i njegove kolege terete se da su reketirali ljude u iznosima od 5.000 do 20.000 evra, ukoliko ne žele da se o njima objave kompromitujući materijali.

U "60 minuta" su kriminalizovani čelnici HDZ-a BiH, koji su upravo protivnici hrvatskih političara koji kao predstavnici vlasti sjede u Upravnom odboru "HT Mostar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana