Žestoke polemike oko ograničenja brzine na njemačkim auto-putevima

Srna
Žestoke polemike oko ograničenja brzine na njemačkim auto-putevima

Berlin - Njemački ministar saobraćaja Andreas Šojer izjavio je da je i dalje protiv prijedloga uvođenja ograničenja brzine na svim auto-putevima u toj zemlji.

“Princip slobode je dokazan. Ko hoće da vozi 120 kilometara na čas to može da čini. Ko hoće da ide brže, to mu je i omogućeno”, rekao je Šojer njemačkom dnevniku “Bild am Zontag”.

Analitičari navode da je vožnja bez ograničenja brzine već dugo za Nijemce simbol slobode.

Fraza “neograničena vožnja za neograničene građane” moto je od sedamdesetih godina prošlog vijeka njemačke automobilske kulture i veoma moćnog industrijskog lobija.

Međutim, sve veća zabrinutost zbog klimatskih promjena, javnog zdravlja i bezbjednosti na putevima dovela je do diskusija na tu temu.

Radna grupa zadužena za borbu protiv klimatskih promjena pri saveznoj administraciji iznijela je prijedlog za uvođenje ograničenja brzine na 130 kilometara na čas na svim auto-putevima.

Šojer odbacuje taj prijedlog kao nešto što “nema veze sa zdravim razumom”, jer bi ograničenjem brzine na 130 kilometara na čas bilo smanjeno ispuštanje štetnih gasova za nešto ispod 0,5 odsto.

On tvrdi da su njemački auto-putevi među najbezbjednijim na svijetu.

Njemačka novinska agencija DPA navodi da je na oko 30 odsto auto-puteva već uvedeno ograničenje brzine kretanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana