Zaplijenjen kokain vrijedan 2,6 milijardi evra

Srna
Zaplijenjen kokain vrijedan 2,6 milijardi evra

BERLIN - Njemački istražioci saopštili su da su zaplijenili kokain u vrijednosti od 2,6 milijardi evra na nekoliko kontejnerskih brodova i uhapsili sedam osoba.

Tužioci u gradu Diseldorfu saopštili su da su prošle godine zaplijenili 35,5 tona kokaina nakon dojave od kolumbijskih vlasti.

Oni su dodali su da su pronašli 25 tona kokaina u luci sjevernog grada Hamburga, još osam tona u holandskoj luci Roterdam i gotovo tri tone u Kolumbiji. Droga je bila sakrivena među povrćem i voćem.

Ovo je najveća pljenidba droge ikada u akciji njemačkih vlasti, prenio je AP.

Osumnjičeni su dobi između 30 i 54 godine, a uhapšeni su tokom posljednjih nekoliko sedmica.

Među njima su njemački, azerbejdžanski, bugarski, marokanski, turski i ukrajinski državljani, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Njihovi identiteti nisu objavljeni, u skladu sa njemačkim propisima o privatnosti.

"Konkretno, osumnjičeni se terete da su, u periodu od aprila do septembra 2023. godine, sa drugim za sada nepoznatim saučesnicima koji su navodno boravili u Turskoj, preko lažnih kompanija osnovanih u tu svrhu, organizovali transport deset pomorskih kontejnera sa većim količinama kokaina iz Latinske Amerike u Evropu", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ministar pravde Sjeverne Rajne-Vestfalije Bendžamin Limbah pohvalio je ogromnu pljenidbu kokaina.

"Ovo je udarac međunarodnom organizovanom kriminalu. To je precizan udarac u vilicu koji boli narko bosove", rekao je Limbah na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana