Zakerberg: Napori pariza model za EU

Srna
Zakerberg: Napori pariza model za EU

Pariz - Osnivač društvene mreže “Fejsbuk” Mark Zakerberg pohvalio je napore Francuske da na internetu reguliše sadržaje koji predstavljaju govor mržnje.

On je, nakon sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, rekao da su napori Pariza model za EU.

Zakerbergova izjava uslijedila je nakon što su pojedini političari oštro kritikovali “Fejsbuk” zbog neuspjeha da brzo ukloni snimak napada u kojem je naoružani napadač u martu u novozelanskom gradu Krajstčerč ubio 50 ljudi.

Snimak napada nekoliko dana je kružio internetom.

Sastanak Makrona i Zakerberga podudara se sa objavljivanjem izvještaja u Francuskoj u kojem se preporučuje strože nadgledanje “Fejsbuka” i osnivanje nezavisnog regulatornog tijela za napore velikih tehnoloških kompanija u borbi protiv govora mržnje.

“Kada bi više zemalja pratilo ono što je vaša vlada učinila, mislim da bi vjerovatno došlo do pozitivnijeg ishoda nego u slučaju nekih drugih alternativa”, rekao je Zakerberg novinarima nakon sastanka u Jelisejskoj palati.

Makron želi da Francuska preuzme vodeću ulogu u regulisanju tehnologije i da se pronađe ravnoteža između “puštanja da sve ide svojim tokom”, kao što to rade SAD, i stroge kontrole interneta u Kini.

U izvještaju koji je objavljen prije sastanka, preporučuje se da bi francuske vlasti trebalo da imaju veći pristup algoritmima “Fejsbuka”, kao i širi uvid u unutrašnju politiku američke kompanije kada je riječ o govoru mržnje.

Odluka “Fejsbuka” da dozvoli izvršnom francuskom timu ulazak u kompaniju prvi je slučaj da je kompanija na taj način otvorila svoja vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana