Zaharova: UN da odgovori, Priština pokušava da istisne UNMIK

Tanjug
Zaharova: UN da odgovori, Priština pokušava da istisne UNMIK

MOSKVA - Rusija očekuje da će rukovodstvo Ujedinjenih nacija na odgovarajući način reagovati na akcije Prištine protiv predstavnika misije UN na KiM, poručila je danas portparolka ruskog Ministaerstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku Prištine da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata.

Zaharova je ocijenila da proglašavanje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata predstavlja nastavak provokacija Prištine kako bi se, kako je navela, zaoštrili međuetnički odnosi u regionu, diskreditovale UN i konstruktivna uloga Rusije na Balkanu.

Ona je osudila svaki pokušaj da se ograniči djelatnost ili istisne misija UN sa KiM, “preduzimanjem agresivnih koraka koji mogu biti u suprotnosti sa duhom i slovom rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244”.

“Očigledna je želja kosovskih vlasti da se otarase onih koji mogu objektivno da zabilježe destruktivnu politiku Prištine koja se sprovodi u područjima pokrajine gdje žive Srbi”, ocijenila je Zaharova.

Ona je pozvala UNMIK i KFOR da osiguraju bezbjednost ruskih i drugih članova misije UN, u okviru svojih nadležnosti pod rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

“Očekujemo da će samovolja Prištine naići na odgovarajući kategoričan odgovor rukovodstva UN”, navela je Zaharova, a prenosi TASS.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc saopštila je 31. decembra da je, na zahtijev premijera Aljbina Kurtija, donijela odluku da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata zbog, kako tvrdi, njegove štetne aktivnosti kojom je narušena bezbednost tzv. Kosova.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana