Zaharova: Rusija za premještanje pregovora Azerbejdžana i Jermenije iz Švajcarske

Tanjug
Zaharova: Rusija za premještanje pregovora Azerbejdžana i Jermenije iz Švajcarske

MOSKVA - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Rusija prinuđena da predloži premještanje pregovora o ratu između Jermenije i Azerbejdžana iz Švajcarske u neku drugu zemlju.

-Više puta smo Švajcarskoj skrenuli pažnju na činjenicu da je njeno neodgovorno držanje na otvoreno antiruskom putu krši njenu deklarisanu neutralnost - rekla je Zaharova i istakla učešće Švajcarske u sankcijama protiv Rusije i njenu “bezrezervnu solidarnost” sa Ukrajinom.

Zaharova je rekla da Rusija za ove pregovore radije želi, kako je navela, državu “čija vlast nije ništa učinila na štetu interesa učesnika u ovom pregovaračkom formatu” i dodala da su se neke države već ponudile da budu domaćini, prenose ruske Novosti. Azerbejdžanski region Nagorno-Karabah, gdje većinom žive Jermeni, bio je sporna teritorija godinama, a Azerbejdžan je prošle godine iznenada osvojio tu enklavu.

Potom je 1. januara ove godine ukinuta međunarodno nepriznata Republika Nagorno-Karabah, a hiljade Jermena je napustilo taj region. Više diplomatskih razgovora između Bakua i Jerevana o konfliktu održano je u Ženevi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana