Zaharova: Moskva ne planira nikakvu invaziju

Srna
Zaharova: Moskva ne planira nikakvu invaziju

MOSKVA - Rusija nije imala i nema agresivne planove u odnosu na NATO, a provokativne izjave zapadnih zvaničnika imaju za cilj indoktrinaciju stanovništva koje ne bi smjelo da kritikuje neograničeno povećanje vojnih izdataka, izjavila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da se NATO dugo spremao za potencijalni oružani sukob sa Rusijom, te ukazala na zvanične dokumente Alijanse u kojima je Moskva označena kao neprijatelj.

“NATO pojačava propagandnu retoriku prema Rusiji, zvaničnici Alijanse i rukovodstva zemalja članica ne prestaju da pričaju o prijetnji ruskog napada na baltičke države i Poljsku u narednih nekoliko godina i potrebi da se pripreme za odbijanje tog napada”, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je dodala da je u Strateškom konceptu NATO-a iz 2022. godine Rusija proglašena za “najznačajniju i najdirektniju prijetnju bezbjednosti članica NATO-a, kao i miru i stabilnosti u evroatlantskom regionu”.

Prema njenim riječima, NATO stalno razrađuje moguće opcije za sukob sa Rusijom i testira logističke rute za prebacivanje trupa i oružja preko Atlantika na istočni bok, prenosi “Raša tudej”.

“U scenariju najvećih manevara od kraja Hladnog rata – “Stedfast difender 2024” – koji su trajali od 22. januara do 31. maja, prvi put se kao neprijatelj pojavila ne fiktivna država, već konkretno Rusija”, ukazala je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana