Zaharova: Kurti želi da sprovede etničko čišćenje Srba na KiM

GS
Zaharova: Kurti želi da sprovede etničko čišćenje Srba na KiM

MOSKVA - Zaoštravanje situacije na KiM, koje je dovelo do krvoprolića, posledica je politike „premijera" samoproglašene republike Aljbina Kurtija koja ima za cilj da rasplamsa sukob i očisti teritoriju pokrajine od Srba, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Jučerašnje krvoproliće je direktna i neposredna posljedica kursa takozvanog „premijera" Aljbina Kurtija sa ciljem rasplamsavanja sukob i čišćenja teritorije regiona od Srba" navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na sajtu ruskog MIP-a.

"Njegovi pokušaji da eskalacijom situacije izazove dodatni pritisak Zapada na rukovodstvo Srbije kako bi natjerao Beograd da prizna „nezavisnost" Kosova stalna su igra sa vatrom, koja je, kako vidimo, preskupa i dovodi cio region Balkana do opasne ivice" dodala je Zaharova.

Ona je istakla da je „policija" kosovskih Albanaca sistematski izvodila kaznene operacije protiv srpske zajednice i da se nije bavila isključivo zastrašivanjem građana.

"Postoji direktna pretnja od nastavka etničkog čišćenja, koje su ranije praktikovali albanski ekstremisti na Kosovu" naglasila je Zaharova.

"Uvjereni smo da se put stabilizacije i dugoročnog rešenja na Kosovu odvija isključivo kroz sveobuhvatnu primenu temeljne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine" zaključila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana